Ocenio bih rad Vlade u prvih 100 dana kao veoma pozitivan. Funkcionišemo kao tim i imamo rezultate kojima možemo da se pohvalimo.

Postignuta je dobra atmosfera, sve odluke donete su jednoglasno i sednice funkcionišu bez ikakvih problema – izjavio je juče premijer Mirko Cvetkovićna konferenciji za novinare povodom sto dana od formiranja Vlade Srbije.

On je naveo da bi svom kabinetu dao maksimalnu ocenu pet, i naglasio da „uopšte ne vidi neuspehe Vlade“. Kada je rečo realizaciji prvog cilja Vlade (evropske integracije i bolji standard građana), Cvetkovićje podsetio da su ratifikovani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i naftno-gasni sporazum s Rusijom.

– Za sledeću sednicu pripremili smo tekst koji bi trebalo da usvojimo u vidu zaključka na osnovu kojeg bismo počela i primenu Sporazuma pri čemu bi određene odredbe bile u primeni odmah, a deo koji se tiče carinskih stopa od 1. januara 2009 – rekao je Cvetković.

On je dodao da bi pregovori s ruskom stranom o zaključivanju konkretnih ugovora u okviru energetskog sporazuma trebalo da budu okončani pre kraja godine.

Osim toga, kazao je, potpisan je ugovor s Fijatom o ulaganju u Zastavu i memorandum s još dve kompanije iz Grupe Fijat koje bi trebalo da ulože u Srbiju više od 200 miliona evra i intenzivirani su radovi na Koridoru 10 i izgradnji infrastrukture.

– Takođe, Vlada je usvojila uredbu kojom je omogućeno da se penzioneri bolje osećaju jer će dobiti povećanje penzija narednog meseca- rekao je premijer Mirko Cvetkovićna konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade.

Pominjući odbranu teritorijalnog integriteta kao drugi cilj Vlade, premijer je istakao da je Srbija na tom polju postigla „jedan od najvećih diplomatskih uspeha u nekoliko poslednjih decenija“ s obzirom na to da je Generalna skupština UN prihvatila predlog da Međunarodni sud pravde razmatra pitanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

– Poboljšanje saradnje s Haškim tribunalom je takođe jedan od uspeha Vlade što nas je dovelo u poziciju da 26 od 27 zemalja EU čvrsto podržava naš evropski put i postoji veliki interes da nam se u kratkom roku obezbedi ulazak na belu šengen listu – rekao je Cvetković.

On je istakao da je namera Vlade da završi saradnju s Haškim tribunalom. Kada je rečo borbi protiv korupcije, Cvetkovićje ukazao da je Vlada usvojila zakone o agenciji za borbu protiv korupcije i finansiranju političkih stranaka, a započeta je i sistemska borba u okviru koje je plan ukidanje tačaka na kojima postoji diskreciono odlučivanje, koje je osnov korupcije. Uz to, Državna revizorska institucija konačno je dobila prostorije za rad. Cvetkovićje kritike na račun borbe protiv korupcije ocenio kao paušalne i podsetio da je intenziviran rad MUP na otkrivanju kriminalnih radnji i da „nema zaštićenih“.

Odgovarajući na tvrdnje opozicije da Vladu kontroliše predsednik Srbije Boris Tadić, Cvetkovićje rekao da su to „komentari opozicije“ i da predsednik i on predstavljaju deo zajedničke politike.

– Ukoliko sprovođenje zajedničke politike predstavlja uticaj, onda on utoliko utiče na mene. Onima koji očekuju da će doći do konflikta mogu reći da se to neće desiti. Naravno, u internim raspravama svačije mišljenje dođe na sto i onda zajednički donosimo odluku – istakao je Cvetković.

On je odbacio i tvrdnje da su zaključivanje SSP, energetskog sporazuma i ugovora s Fijatom rezultati prethodne vlade koje je aktuelna samo potvrdila. Cvetkovićje ukazao na to da je u radu prethodne vlade po tim pitanjima bilo previše kontroverzi i da SSP verovatno ne bi bio ratifikovan da je na njemu nastavila da radi prethodna vlada. Kada je rečo „slučaju žirafa“, ocenio je da to nije pitanje oko kojeg treba da se diže prašina i podsetio da Vlada izdvaja novac za razvoj turizma, a da je stvar izbora da li će to biti Jagodina ili drugo mesto.

Odgovarajući na pitanja Cvetkovićje rekao da će povećanja penzija sigurno biti i to većod novembra. On je najavio i da će Srbija sledeće godine imati aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Budžet za sledeću godinu biće izrađen u narednih mesec dana, a pri tom ćemo sigurno u obzir uzeti svetsku krizu. Završeni su razgovori sa MMF i sledeće godine ćemo najverovatnije imati aranžman, ali i pre toga njihovi eksperti će doći i raditi s nama na izradi budžeta. To je značajno i zbog dobijanja kredita od međunarodnih institucija koje čekaju da vide da li imamo aranžman sa MMF. Očekujem da će budžet za 2009. biti prihvatljiv i za njih i za nas – rekao je Cvetković.

On je ponovo izrazio žaljenje zbog odluke Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova, ali je naglasio da su mere koje je Srbija preduzela tim povodom deo arsenala diplomatskih mera i da ne predstavljaju ekonomske ili bilo kakve sankcije prema građanima tih država.

Kada je rečo koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, Cvetkovićje pojasnio da pregovori još traju i da će ugovor stupiti na snagu 31. decembra ukoliko koncesionar ispuni uslove. Međutim, ukoliko razgovori odu u drugom pravcu Vlada će verovatno i pre tog roka raskinuti ugovor. Premijer je dodao da sigurno neće biti bilo kakvog netransparentnog davanja drugih radova koncesionaru da bi se postigao raskid ugovora.

 

 

Spoljna politika

Premijer Mirko Cvetković istakao je juče da je naknadnom proverom utvrdio da Međunarodni sud pravde najverovatnije neće odlučivati o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova po ubrzanom postupku tako da će Srbija na mišljenje suda morati da čeka nekoliko godina. „I taj period je dobar za nas da se što bolje pripremimo“, ocenio je Cvetković. Kada je rečo misiji Euleks, premijer je podsetio da bi Srbija bila „spremna da konstruktivno učestvuje u toj priči“ ukoliko bude postignut dogovor da Euleks ne radi na principima Ahtisarijevog plana, odnosno ukoliko bude radio u okviru Rezolucije 1244 i dobije potvrdu UN.

Bez pritiska na sudstvo

Premijer Srbije Mirko Cvetković je odbacio tvrdnje da bi njegovo prisustvo otvaranju šoping centra Delte u Podgorici mogalo da predstavlja pritisak na Vrhovni sud Srbije pred kojim je u toku spor između te kompanije i Komisije za zaštitu konkurencije.

– Ne mislim da je to bilo kakav uticaj na sud i poručujem sudu da ne želim da utičem na njihovu odluku – rekao je Cvetković.

Mahnito trošenje novca

– Još je rano za procenu da li smo ratifikacijom gasnog aranžmana sa Rusijom sklopili dobar posao ili smo poklonili NIS, ali je već sada izvesno da je Vlada učinila loš potez kada je pristala na povećanje penzija. Najvećem broju penzionera koji imaju niska primanja, ta mera nije mnogo pomogla, ali je, sa druge strane uticala na rast inflacije, izazvala opšta poskupljenja osnovnih namirnica i usporila privredni rast. Uopšte, Vlada ima manir mahnitog trošenja novca poreskih obveznika, i u toj raspojasanoj potrošnji lako je ušla u budžetski deficit kojim rashodi za 25 odsto premašuju društveni proizvod – komentarisao je za Danas prvih sto dana vlade Aleksandar Stevanović, saradnik Instituta za liberalno tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari