Očekujemo da će Međunarodni sud pravde odlučiti da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom, jer Srbija ima jake argumente za to.

Podela Kosova nije na dnevnom redu, većočekivanje kakvo će savetodavno mišljenje dati Sud u Hagu – rekao je premijer Srbije Mirko Cvetkovićna jučerašnoj konferenciji za novinare posle susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom koji je sa delegacijom ove zemlje bio u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Prema njegovim re~ima, „me|unarodno pravo je glavni oslonac male zemlje u borbi za svoj interes i u tom kontekstu treba posmatrati predlog srpske rezolucije“.

Premijer Slovačke Robert Fico je naglasio da Slovačka nije pod pritiskom velikih sila u vezi s Kosovom, jer je stav ove zemlje ubedljiv.

– Od samog početka nismo stvorili nimalo prostora za pritisak niti ostavili mogućnost da nas uslovljavaju u vezi s priznavanjem nezavisnosti Kosova. Pokazalo se da ovakav stav malih zemalja može dovesti do uspeha, iako je prava nesreća biti mala zemlja u velikom svetu – rekao je Fico posle susreta sa srpskim premijerom.

Uz opasku da ne može da komentariše odluke suverenih zemalja, Fico nije želeo da komentariše činjenicu da su Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo, ali je naveo da su ovakve odluke „u najmanju ruku posebne“. On je istakao da je ubeđen da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu s međunarodnim pravom.

– Ako postoji i malo pravde na ovom svetu, onda Međunarodni sud pravde to mora da potvrdi – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, slovačka vlada potpuno podržva integraciju Srbije u Evropsku uniju i to u što kraćem periodu. On smatra da je značaj EU sve veći, posebno imajući u vidu finansijsku krizu u svetu. Slovački premijer je naveo da njegova zemlja želi Srbiji da prenese iskustva koja je imala pre i nakon ulaska u EU. Predsednik Vlade Slovačke je zahvalio Cvetkoviću na brizi koja je u Srbiji posvećena slovačkoj nacionalnoj manjini.

– Cenim što Slovaci održavaju nacionalni i kulturni identitet, ali i to da su lojalni građani Srbije – istakao je Fico.

Fico i Cvetkovićsu razgovarali o političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje. Prema mišljenju srpskog premijera politički odnosi dve zemlje su odlični i „ne postoji nijedno otvoreno pitanje“. On je, međutim, dodao da nivo ekonomskih odnosa ne odgovara kvalitetu političkih, kao i da je ukazano na mogućnost da se ti odnose prošire.

Dva premijera su potpisala Sporazum o zaštiti memorijala u vezi sa dva srpska groblja u Slovačkoj i dva groblja u Srbiji koja su vezana za slovački narod. Kako je novinarima objašnjeno, obe strane preuzele su obavezu da održavaju i čuvaju groblja, svaka u svojoj zemlji.

Na sastanku je dogovoreno da se na ekspertskom novou razmatraju pitanja pojedinačnih projekata na kojima bi Srbija i Slovačka mogle zajedno da rade, pri tome su istaknuti oblast energetike i iskustvo koje je slovačka imala prilikom ulaska u EU.

Fico i Cvetkovićotvorili su juče Poslovni forum privrednika u Privrednoj komori Srbije.

Kako je naveo slovački premijer, ova zemlja je najviše zainteresovana za ulaganja u energetski sektor Srbije.

– Slovačka želi da učestvuje u konkretnim projektima kao što je izgradnja rezervoara za gas u Banatskom Dvoru, ali i drugih rezervoara Naftne industrije Srbije – rekao je Fico na otvaranju Poslovnog foruma.

Slovačka preduzeća su, kazao je, zainteresovana i za ulaganja u vodoprivredni sektor Srbije. On je najavio i da će Slovačka uskoro uvesti evro kao zvaničnu valutu, kao i da slovačka vlada veruje da će to biti dobro za privrednike, trgovinsku saradnju, ali i građane.

Premijer Srbije Cvetkovićje na otvaranju Poslovnog foruma istakao da je ekonomska saradnja Srbije i Slovačke u usponu i da se nada da će ona za godinu dana biti još uspešnija i da će srpska preduzeća imati šta da izvezu u Slovačku i da za to imaju podršku države.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je naveo da je za osam meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovačke iznosila 445,2 miliona dolara, što je 10 odsto više nego u celoj prošloj godini, a da u toj razmeni srpska privreda ima veliki deficit. On je dodao da je ove godine Slovačka, kad je rečo izvozu, na 14. mestu spoljnotrovinskih partnera Srbije, a po uvozu je na 17. mestu.

Premijeri su posetili i fabriku šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, gde su pustili u pogon novu proizvodnu liniju.

U delegaciji Slovačke bili su ministar spoljnih poslova Jan Kubiš, državni sekretar Ministarstva ekonomije Peter Žiga, ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furdik i predstavnici slovačkih kompanija. Slovačkog premijera primio je i predsednik Srbije Boris Tadić. Osim Tadića i Cvetkovića, domaćini slovačkoj delegaciji bili su i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkići ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Nobelovac na meti kritike

Povodom dodeljivanja Nobelove nagrade za mir bivšem specijalnom izaslaniku UN u pregovorima o Kosovu Martiju Ahtisariju, premijer Srbije Mirko Cvetkovićje rekao da, ukoliko Sud u Hagu potvrdi da je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova bila nelegalna, „onda se postavlja pitanje kako će se osećati oni koji su dodeljivali nagradu za predlog koji je bio suprotan međunarodnom pravu“.

Trgovinska razmena Srbije i Slovačke

Srbija u Slovačku najviše izvozi šećer, etilen, železničke vagone, drvo i lim, a iz te zemlje najviše uvozi poluproizvode od gvožđa, televizore, hartiju, karton i automobile. Dosadašnja direktna ulaganja Slovačke u Srbiju bila su u privatizaciji smederevskog Sartida, koji je kupio Ju es stil iz Košica, Kulturu iz Bačkog Petrovca kupila je Neografija, a Gošu iz Smederevske Palanke Žos Trnvava. U Srbiji šest slovačkih preduzeća ima svoja predstavništva, a u PKS je procenjeno da su najveće mogućnosti privredne saradnje u crnoj i obojenoj metaluriji, mašinogradnji, metaloprerađovačkoj i hemijskoj industriji.

Bez promene stava

Nakon razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem, Robert Fico je izjavio sinoć, da u sadašnjim uslovima ne vidi nijedan razlog zašto bi Vlada Slovačke menjala svoj stav prema pitanju Kosova. Fico je rekao da Slovačka smatra da nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom i da će, „ukoliko ima i mrvice prave“, to utvrditi i Međunarodni sud u Hagu. Tadićje ocenio da između dve države nema nesporazuma, kao i da Slovačka brani pravo Srbije da postane članica EU. Slovačka etnička zajednica u Srbiji, dodao je on, predstavlja most poverenja dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari