Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković saopštio je danas imena kandidata sa sastav nove rekonstruisane vlade koje će predložiti Skupštini Srbije.

Prema tom predlogu Vladu Republike Srbije činiće:

Mirko Cvetković – predsednik Vlade i ministar finansija;

Ivica Dačić – zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova;

Božidar Đelić – potpredsednik Vlade;

Jovan Krkobabić – potpredsednik Vlade;

Verica Kalanović- potpredsednik Vlade;

Vuk Jeremić – ministar spoljnih poslova;

Dragan Šutanovac – ministar odbrane;

Snežana Malović – ministar pravde;

Dušan Petrović – ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Nebojša Ćirić – ministar ekonomije i regionalnog razvoja;

Milutin Mrkonjić – ministar za infrastrukturu i energetiku;

Milan Marković – ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava;

Žarko Obradović – ministar prosvete i nauke;

Snežana Samardžić- Marković – ministar omladine i sporta;

Zoran Stanković – ministar zdravlja;

Rasim Ljajić – ministar rada i socijalne politike;

Oliver Dulić – ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja;

Predrag Marković – ministar kulture, informisanja i informacionog društva;

Goran Bogdanović – ministar za Kosovo i Metohiju;

Srđan Srećković – ministar vera i dijaspore;

Sulejman Ugljanin – ministar bez portfelja.

Za nove ministri su predloženi Dušan Petrović, Nebojša Ćirić, Zoran Stanković i Predrag Marković, dok kabinet premijera Mirka Cvetkovića napušta osam ministara.

Bez ministarske funkcije ostaju Diana Dragutinović (finansije), Saša Dragin (poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda), Petar Škudrić (rudarstvo i energetika) i Slobodan Milosavljević (trgovina i usluge).

Vladu će napustiti i ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar vera Bogoljub Šijaković i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Premijer će uporedo biti i ministar finansija, Ivica Dačić ostaje zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Jovan Krkobabić ostaje potpredsednik, a Verica Kalanović koja je donedavno bila ministarka za NIP, kandidat je za potpredsednika Vlade.

Božidar Đelić ostaje potpredsednik Vlade, ali je izgubio resor nauke koji je pripojen Ministarstvu prosvete koje će i dalje voditi Žarko Obradović.

Nova Vlada imaće tri žene među ukupno 21 članom: Verica Kalanović, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i ministarka pravde Snežana Malović.

Vuk Jeremić ostaje ministar spoljnih poslova, Dragan Šutanovac ostaje ministar odbrane, a Milutin Mrkonjić će svom ministarstvu dodati i resor energetike.

Ministarstvu za državnu upravu, lokalnu samoupravu dodat je resor ljudskih i manjinskih prava, a na njegovom čelu ostaje Milan Marković.

Novi ministar zdravlja je Zoran Stanković, a Rasim Ljajić ostaje ministar rada i socijalne politike.

Oliver Dulić će u novoj vladi biti zadužen za resor životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Predrag Marković za kulturu, informisanje i informaciono društvo.

Goran Bogdanović ostaje ministar za Kosovo i Metohiju dok je Srđan Srećković pored vera, dobio i resor dijaspore.

Sulejman Ugljanin ostaje ministar bez portfelja.

Srbija će se smanjenjem broja ministarstava približiti zemljama EU i regiona po broju članova vlade, ali ostaće u grupi zemalja sa najbrojnijim vladama.

Više ministarstava od Srbije – po 18 – imaju samo Danska, koja ima manje stanovnika od Srbije, i Poljska, koja je znatno veća od Srbije i ima 38 miliona stanovnika, preneo je danas portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Međutim, kada se uporedi ukupan broj članova vlade, nova vlada Srbije će biti veća od vlada te tri zemlje jer će brojati 21 člana – 17 ministara sa resorima, jednog bez portfelja i tri potpredsednika vlade, dok vlade Poljske i Danske, uključujući i premijere, imaju po 19 članova.

Treba imati u vidu da se politički sistemi zemalja članica u velikoj meri razlikuju i da podaci o broju ministarstava ne daju uvek potpunu sliku. Francuska pored 15 ministarstava ima i sedam ministara koji vode određene resore, ali su pridruženi drugim ministarstvima i još osam državnih sekretara, koji su isto članovi vlade.

Po broju stanovnika, od članica EU Srbiji je najpribližnija Bugarska, koja prema podacima EU ima 7,6 miliona stanovnika. Bugarska ima manje ministarstava nego što će imati smanjena vlada Srbije – 15 i još dva ministra bez portfelja, i ukupno 18 članova uključujući i premijera Bojka Borisova.

Austrija, koja ima 8,3 miliona stanovnika, broji 13 ministarstava plus kancelar.

Sličan broj ministarstava ima i Belgija, koja ima 10,7 miliona stanovnika, premijera i 14 ministara. Belgija uz to ima još šest državnih sekretara, pa je po broju članova vlade ista kao i Srbija. U Belgiji je trenutna vlada tehnička budući da nova vlada nije formirana više od godinu dana nakon izbora, po čemu je Belgija oborila svetski rekord.

Zemlje bivše Jugoslavije imaju približno isti broj članova vlade kao što će imati rekonstruisana vlada Srbije – Slovenija 19 članova, sa 15 ministarstava, tri ministra pri vladinim kancelarijama i premijera, a Crna Gora premijera, 16 ministara i dva potpredsednika vlade, što je ukupno 19 članova.

Vlada Makedonije ima 15 ministarstava, a ukupno 22 člana vlade, što je za jednog više od Srbije.

Nešto manji broj članova ima Savet ministara Bosne i Hercegovine – devet ministara i predsedavajućeg. Međutim, i Republika Srpska i Federacija BiH imaju po predsednika vlade i po 16 ministarstava. U Bosni i Hercegovini trebalo bi da bude formirana nova vlada nakon izbora održanih 3. oktobra.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.