"Da je dužan Radulović može sam da proveri za pet minuta" 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Dokaz o tome da ne duguje porez SAD bi trebalo da sadrži dokument koji potvrđuje da Saša Radulović, lider Dosta je bilo, nikada nije dugovao porez toj državi, ocenjuje za Danas Nemanja Rujević, novinar Dojče velea, autor teksta o Radulovićevom milionskom dugu.

Rujević je za naš list komentarisao najavu Saše Radulovića da će krajem sledeće nedelje javnosti dostaviti dokaze o tome da nije poreski dužnik.

– Ukoliko pokaže dokaze da danas nije poreski dužnik, to neće biti dokaz da nikada nije dugovao porez SAD i Kaliforniji. Trebalo bi da ima dokaz da nikada nije bio poreski dužnik u toj državi – napominje Rujević.

Argumente pokreta Dosta je bilo, kojim navodno pobijaju tvrdnje o poreskom dugu njihovog lidera, Rujević odbacuje,

– U Dosta je bilo tvrde kako ja nisam dobio te dokumente od IRS (Federalne poreske službe), već u lokalnoj samoupravi u San Mateu, u Kaliforniji, a ja sam to baš tako i napisao u tekstu. Nikada nisam ni tvrdio da sam dobio direktno od IRS. Oni funkcionišu tako što IRS pošalje tražene dokumente nadležnom okrugu, a ovaj ih stavlja na uvid zainteresovanoj strani. IRS sam, inače, ne daje izjave o poreskim dužnicima, tako da je ni ja nisam dobio. I tako sam napisao, takođe, u tekstu. Dakle, ključni argument protiv teksta je nešto što baš tako i piše u mom tekstu, da papire nisam dobio od IRS već iz katastra u San Mateu, odnosno da od IRS može podatke da dobije samo Saša Radulović o sopstvenom dugu – napominje Rujević za Danas.

On ponavlja da svako ko je zainteresovan može da proveri da li je protiv Radulovića 2005. aktivirano založno pravo u korist SAD.

– Radulović i Pokret, koji je uzeo kao taoca, i dalje pričaju da je reč o falsifikatu, bave se napadima na novinare, teorijama zavere, koje poprimaju neverovatne razmere… Svako može da dobije na uvid ono što sam ja dobio i objavio u tekstu. A Radulović je sve mogao lično da proveri i onlajn za pet minuta – zaključuje sagovornik našeg lista Nemanja Rujević.

Nemanja Rujević, novinar nemačkog Dojče vele, objavio je početkom avgusta da lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović duguje na ime poreza u Sjedinjenim Američkim Državama 1.069.670,25 dolara. Na portalu tog radija kao dokaz priložen je skenirani dokument američke Poreske uprave, overen 20. jula 2016, u kojem se navodi da je Radulović za 2000. godinu dugovao 30.272,46 dolara, a za 2002. godinu 1.039.397,79 dolara. Zbog neplaćenog poreza, stoji u dokumentu, Poreska uprava je 14. jula 2005. obznanila založno pravo u korist Sjedinjenih Država, odnosno na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati.

Pokret Dosta je bilo saopštio je nakon objavljivanja ovog teksta da Saša Radulović ne duguje ni jedan dolar američkoj državi i poreznicima, kao što ne duguje ni jednoj drugoj poreskoj službi na svetu. Potom su saopštili da su pokrenuli postupak kod IRS sa ciljem da dokažu da ne duguje ništa za porez. Mesec dana kasnije, u izjavi za Danas, pokret Dosta je bilo, najavio je predočavanje dokaza o nedugovanju poreza u SAD za kraj sledeće nedelje.

DJB: Diskriminacija i ignorancija

Pokret Dosta je bilo saopštio je da predsednik parlamentarnog Administrativnog odbora Aleksandar Martinović nije uvrstio u dnevni red sednice zahtev da se Pokretu DJB dodele u skupštinskoj sali mesta u skladu sa dobijenim brojem glasova. Martinović na dnevni red današnje sednice Administrativnog odbora nije uvrstio ni zahtev DJB da se poslanici koja koristi kolica LJupki Mihajlovskoj omogući ravnopravan položaj sa drugim članovima parlamenta. Nezabeleženo je da vladajuća većina sprečava poslaničku listu da u skupštini dobije mesta koja odgovaraju izbornom rezultatu, saopštio je DJB. Podseća se da pokret nema ni jednog skupštinskog funkcionera iako je je četvrta poslanička grupa po snazi. Očigledna je namera vladajuće većine, kojom upravlja premijer Aleksandar Vučić, da nastavi da zloupotrebljava moć, ignoriše izbornu volju i omalovažava i diskriminiše pokret, zaključuje DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari