Da li su za ministre protesti dovoljan povod za izbore? 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Među članovima Vlade Srbije, sudeći prema odgovorima ministara koje smo dobili, ne postoji jedinstveni stav o tome da li nakon šest nedelja masovnih građanskih protesta u Beogradu i drugim gradovima treba raspisati vanredne izbore u Srbiji.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravo Branko Ružić ističe da se u svakom demokratskom društvu vlast može i treba osvojiti pre svega na osnovu legitimiteta dobijenog od građana kao nosioca suvereniteta, i to, kako dodaje, u izbornom ciklusu, a ne na ulici.

“Opozicija koja je ideološki, vrednosno, programski i politički razjedinjena, rasuta, bez vizije i jasnih odgovora na teške izazove sa kojima se Srbija suočava svakako nije, niti može biti razlog za raspisivanje vanrednih izbora”, kaže za portal Danasa Ružić.

Kako ocenjuje, politički establišment u Srbiji, koalicija SNS i SPS, na veoma odgovoran i državotvoran način sagledava sve probleme sa kojima se naša država suočava i iznalazi adekvatna rešenja.

“Ukoliko i dođe do vanrednih izbora, ideja vodilja će biti državni razlog i predominantni interes građana Srbije”, ističe Ružić i dodaje da se opozicija poziva na izbore, a pritom preti bojkotom istih tih izbora za koje se deklarativno zalaže.

Da protesti nisu spontani već politički, organizovani od strane veštački ujedinjene a ideološki razjedinjene opozicije, smatra ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

“Ta opozicija nesto očigledno politički traži i zahteva, ali nisu kadri da to formulišu u smislen politički zahtev, osim da su protiv Vučića i Srpske napredne stranke. U tom smislu, ako žele da formulišu političku platformu i provere da li i koliku podršku imaju za takvu ponudu, izbori su demokratski i jedino valjan odgovor da vidimo svi kako stojimo među građanima”, kaže za Danas.rs Joksimović.

Prema njenim rečima, SNS ima rezultate kao okosnica ove vlade i ima planove za dalji razvoj i napredak Srbije, pa nema razloga da izbegava izbore.

“Prema tome, ako ujedinjeno razjedinjena opozicija traži političku legitimaciju, mogu da je dobiju jedino na izborima, toliko o savremenoj predstavničkoj demokratiji bi trebalo svi da znaju. Lično smatram da ima razloga i za i protiv izbora, ali to nije vezano za proteste već za mnogo kompleksnije razloge, i unutrašnje i spoljne”, dodaje ona.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za naš portal da Srbija ulazi u izbornu godinu.

“Stabilnost se postiže kad su izbori na četiri godine. Socijalistička partija Srbije će učestvovati na izborima”, dodaje ona.

Ranije danas, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjasnila se da se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Ja sam uvek za izbore, to je možda čak dobro za SNS, ali ne znam da li će ih biti. Pretpostavljam da će se Aleksandar Vučić, kao neko sa mnogo više informacija od svih nas pojedinačno, u vezi s tim pitanjem više voditi interesima države nego stranke“, kazala je ministarka za televiziju Prva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom protesta da ukoliko opozicija bude tražila izbore da će ih i dobiti.

Podsetimo, masovni građanski protesti održavaju se svake subote već šest nedelja, a poslednjih sedmica šire se i po sve više gradova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari