Sombor, Novi Sad – Predsednik opštine Sombor dr Jovan Slavković juče je najoštrije osudio podmetanje požara u objektu adventističke verske zajednice u Staparu, dodajući da se „ovakvim činom neodgovornih pojedinaca narušava tradicionalna tolerancija među pripadnicima svih verskih zajednica i opština Sombor se tome najodlučnije i najsnažnije suprotstavlja“.

Sombor, Novi Sad – Predsednik opštine Sombor dr Jovan Slavković juče je najoštrije osudio podmetanje požara u objektu adventističke verske zajednice u Staparu, dodajući da se „ovakvim činom neodgovornih pojedinaca narušava tradicionalna tolerancija među pripadnicima svih verskih zajednica i opština Sombor se tome najodlučnije i najsnažnije suprotstavlja“. Predsednik opštine izrazio je uverenje da će počinioci ovog vandalizma brzo biti otkriveni i zakonski sankcionisani zbog izazivanja verske ili rasne mržnje.
Irina Burka Parčetić, građanski branilac-ombudsman, ocenila je da je reč o krivičnom delu napada na ljudske i verske slobode garantovane Ustavom, a Izvršni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Somboru podmetanje požara je ocenio kao „bezumni pagansko-varvarski čin nevernika, ili verskih fanatika“, apelujući na državne organe da se počinioci što pre pronađu i kazne.

Oskrnavljena mala kapela na Paliću

Subotica – U noći između 8. i 9. januara oskrnavljena je kapelica katoličke crkve Marija kraljica svijeta na Paliću, saopštila je subotička policija. Kako je subotička policija saopštila, odmah po dobijanju prijave o skrnavljenju verskog objekta preduzete su sve potrebne mere i kao izvršioci ovog krivičnog dela identifikovani maloletni J. B.(14) s Palića i D.S. (14) iz Subotice. Oni su, kako je J. B. priznao, tokom noći ušli u kapelicu koja se ne zaključava i u unutrašnjosti objekta izvršili veliku nuždu, a zatim su izmet ubacili u posudu sa svetom vodicom i razmazivali ga po zidovima unutrašnjosti objekta. Posle toga pokupili su sitan novac i napustili kapelu. Policija traga za D.

O događaju je obavešteno okružno javno tužilaštvo, a maloletnik je saslušan u prisustvu advokata, predstavnika Centra za socijalni rad i prevodioca. Protiv oba maloletnika policija će podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Jožef Kasa, lider SVM, u obraćanju medijima povodom ovog događaja podsetio je da nije prvi put da se ovakvi slučajevi događaju u vreme božićnih praznika i da mnogi počinioci takvih incidenata nisu otkriveni, što u multietničkim sredinama može da bude veoma opasno. On je optužio policiju da „joj nije u interesu da otkriva počinioce ovakvih nedela“ i da mnogi incidenti, odnosno njihovi počinioci, nisu otkriveni.

Varvarski čin osuđuju meštani Stapara, a Marinko Radin, predsednik Saveta Mesne zajednice, kaže da nema dileme da li je požar podmetnut, jer su počiniocu 8. januara oko pet sati ušli kroz prozor iz dvorišnog dela crkve, a ostala im je kanta u kojoj je bilo gorivo. To potvrđuje i Matija Salonski, starešina Hrišćansko-adventističke crkve u Staparu, koju posećuju i vernici iz Doroslova, Bačkog Brestovca i okolnih mesta, dodajući da je na ovaj hram pre tri godine bačen molotovljev koktel.
Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović ocenio je juče da je napad na crkvu Hrišćanske adventističke crkve u Staparu, u opštini Sombor, „najgrublja povreda prava na slobodu veroispovesti“.
Inicijativa nevladinih organizacija Vojvodine zahteva da Vlada Srbije „prestane da bude tihi saučesnik nasilja nad malim verskih zajednicama“, traži brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa, kao i hitno otkrivanje počinilaca ovih nedela. Od medija se očekuje da obustave hajku koju vode protiv takozvanih netradicionalnih religijskih organizacija koje rade u skladu sa zakonima ove zemlje.
„Zahtevamo i od stranaka koje se nalaze u predizbornoj kampanji da se jasno i nedvosmisleno odrede prema ovim incidentima, jer je indikativno da se ovakvi događaji učestalo dešavaju upravo u periodima predizbornih kampanja“, navodi se u saopštenju. Inicijativu NVO iz Vojvodine čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski fond „Panonija“ i NVO „Otvoreni licej“.
Policija je juče saopštila da je materijalna šteta od požara 40 hiljada dinara i da se intenzivno radi na otkrivanju počinilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari