Dačić: A da je spomenuto Skoplje, Epir? Skot: Zabrinjavajuće izjave 1Foto: FoNet SPS

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani, da izjave Rame, Tačija i Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu „neoprezne“ ili „ne baš pažljive“, kako kažu ambasadori, one su opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope.

„Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice Velike Albanije. Sigurno bi oštrije reagovali – kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati“, kaže Dačić.
 
Sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će, kako je ocenio Dačić, nastaviti sa provokacijama, kao što danas Musliju nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.
 
Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru, istakao je Dačić.
 
Jedno je sigurno, upozorio je Dačić, „takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, I tako dalje“.
 
Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno“, navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.
 

Skot: Zabrinjavaju izjave o ujedinjenju i promeni granica 

Sjedinjene Američke Države vide kao problem neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu, rekao je za Fonet američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Osvrćući se na te izjave, Skot je ukazao da su one stvar za zabrinutost, jer ne doprinose stabilnosti regiona i ne podržavaju evropski put svih zemalja Zapadnog Balkana.

„Veoma cenimo izjavu premijera Aleksandra Vučića od četvrtka“, naglasio je Skot, koji smatra da izjave pojedinih političara i sa jedne i sa druge strane čine da se samo doliva ulje na vatru. On je naglasio da SAD podržavaju suverenitet svih država Zapadnog Balkana i veruju da je za njih pravi put članstvo u Evropskoj uniji (EU). Reagovao je i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi koji je poručio da su SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije.

„Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih razgovora o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost“, kazao je Delavi za Radio slobodna Evropa.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić prethono je izjavila da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari