Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

On je za RTS rekao da američka administracija podržava napore da se pronađe kompromisno rešenje.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da zvanične potvrde nema, ali da se u diplomatskim krugovima može čuti da kosovski premijer Ramuš Haradinaj u skorije vreme neće moći da poseti SAD, ukoliko sve ostane ovako kako jeste.

„Ovo nije prvi put, dešavalo se više puta u njegovoj karijeri. Ali, ovo potvrđuje ono što smo govorili ranije – neće biti uspeha da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto posto je tačna informacija koju imamo, a to je da su zapretili Prištini – ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije“, naveo je Dačić.

Kako kaže, Prištinu boli sve što dolazi od SAD, a ovakva reakcija pokazuje da je nova američka administracija opredeljena da pruži priliku pokušajima da se pronađe trajno rešenje.

„Ono je nemoguće bez dogovora Beograda i Prištine, a to bi bio kompromis. Amerika to podržava i neće dopustiti da sporazum ne bude postignut zato što Priština to opstruira“, kaže Dačić i dodaje da je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju tokom posete SAD rečeno da takse moraju da se ukinu.

Za Srbiju je, kako kaže šef diplomatije, ovakva reakcija pozitivna jer jasno kaže da podrška SAD Prištini neće biti bezuslovna.

„To je pokazatelj da smo ispravno postupili odlukom da Srbija ne uvodi kontramere i da Srbija neće opstruirati dijalog“, rekao je Dačić i dodao da su SAD reagovale mnogo oštrije nego EU.

„EU je imala više mehanizama, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za to postoje određene mere. One još nisu primenjene i njima se ne preti“, rekao je Dačić za RTS.

Ističući da je Srbija spremna za nastavak dijaloga kada sankcije budu ukinute, Dačić je komentarisao i tri uslova koje je šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini postavila prištinskom timu za pregovore.

Jedan od njih je da dijalog bude okončan u prvoj polovini ove godine, za šta Dačić kaže da smo daleko od toga – jer je dijalog praktično u blokadi.

Dačić: Poseta Vladimira Putina Srbiji „jedan od najvažnijih događaja u svetu“

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je i po zapažanjima svetskih medija poseta Putina Srbiji jedan od najvažnijih događaja u svetu, prvenstveno zato što se stalno kalkuliše o stavu Rusije prema Srbiji u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova.

„Srbija ima veoma prijateljske odnose sa Rusijom“, kazao je Dačić i dodao da su Putinove posete uvek bile odraz srpsko-ruskog prijateljstva i zahvalnosti Srbije Rusiji na podršci koju joj je uvek pružala.

On je kazao da Srbija zajedno sa Rusijom „svih ovih godina“ razmatra i pretresa sve u vezi sa kosovskim pitanjem, kao da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić redovno informišu Rusiju o dijalogu Beograda i Prištine.

Prema Dačićevim rečima, Moskva sa pažnjom prati dijalog Beograda i Prištine.

„I Sjedinjenje Američke Države i Rusija traže da se mi dogovorimo sa Prištinom. Ne mogu se Moskva i Vašington dogovoriti ako se Beograd i Priština ne dogovore“, kazao je Dačić.

Povezani tekstovi