Dačić: Beograd ne podstiče sukobe u Crnoj Gori, već mir i dijalog 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović odbio da primi protestnu notu povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave u Beogradu jer je to pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori.

Dačić je novinarima u Mionici rekao da je i otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef diplomatije je ponovio da Srbija osudujuje pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu ali je naglasio da Beograd „apsolutno ne prihvata optužbe koje dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda, a u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd i Srbiju“.

Dačić je rekao da se Srbija protivi donošenju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori „jer je on uperen i usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda, i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ dodajuči da Srbija „ima legitimno pravo i obavezu da govori o Srbima u Crnoj Gori, u interesu njihovih prava i sloboda, jer ih u Crnoj Gori ima 29 odsto“.

Prema njegovim rečima crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti „donet je uz protivljenje srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, i može da dovede do toga da budu ugrožene srpske svetinje, odnosne svetinje pravoslavnog naroda u Crnoj Gori“.

Dačič je rekao da je rukovodstvo u Srbiji „u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju svi problemi, od prvog dana dalo takvu izjavu“ i da ne razume napade da je zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori.

„Jesmo mi doneli taj zakon? Jesmo mi govorili o pravima Crnogoraca u Srbiji? Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, od koga je ugrožena i ko je i kad spomenuo to Crna Gora ne treba da bude nezavisna?“, upitao je Dačić.

Naglasio je da Srbiji nije u interesu da stalno zaoštrava situaciju i traži veštačke teme. „Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, naš je interes da imamo dobre odnose sa Crnom Gorom i to je u interesu srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Nismo za dalje zaoštravanje situacije, naprotiv, već da se dijalogom rešavaju takva pitanja“, dodao je.

Povodom najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Crnoj Gori Dačić je rekao da je to poseta verskog karaktera a ne zvanična, ni radna, da nema negativnu konotaciju i da je u interesu mira.

Dačić je ponovio da se iz Beograda ne podstiču sukobi, već mir i dijalog.

„Ali, ako neko radi protiv interesa srpskog naroda ne očekujete, valjda, da ćemo da aplaudiramo. Sve držve na svetu brane interes svog naroda, pa i Srbija“, dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari