Dačić: Beograd nezadovoljan klimom u Hrvatskoj 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd nije zadovoljan klimom koja se stvara u regionu, a naročito situacijom u Hrvatskoj, gde je, kako je naveo, „ustanovljen jedan antisrpski kliše“.

Srbija ničim tome ne doprinosi. Jedno vreme smo imali i zid ćutanja u odnosu na provokacije iz Hrvatske, rekao je Dačić.

Dokazivati se koliko ste veliki Hrvat znači voditi antisrpsku politike. U tom smislu je otežan položaj našeg naroda u regionu. Beograd ima obavezu da o tome brine, izjavio je Dačić novinarima i izrazio nadu da će doći do jačanja poverenja sa susednim zemljama.

Odgovarajući na pitanja, Dačić je naveo da Beograd od Podgorice jedino traži poštovanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori, na isti način kao što srpski narod poštuje prava Crnogoraca nastanjenih u Srbiji.

Dosta sam razočaran glasanjem Crne Gore povodom nekih pitanja vezanih za Srbiju, ali to je njihovo pravo. Isto tako će Srbija glasati kad je reč o njihovim interesima, izjavio je Dačić, uz konstataciju da je jedan od glavnih pravaca spoljne politike Srbije vezan za regionalni mir i stabilnost.

Ostali su vezani za želju da postanemo članica Evropske unije, razvijamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim tradicionalno prijateljskim državama i uspostavljamo nove relacije sa zemljama koje nam nisu baš bile naklonjene, kao što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, rekao je Dačić.

On je naveo da Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da Srbija u Ujedinjenim nacijama nije podržala Rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu zbog izuzetno oštro intoniranog teksta rezolucije.

Dačić je ocenio da tekst Rezolucije „na najbezobzirniji način napada Rusiju“.

Nisam siguran da bi se zemlje koje su glasale za rezoluciju o Krimu izjasnile na isti način da se radilo o Kosovu. Skinuću kapu svima njima ako napišu to isto o Kosovu, kad je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, izjavio je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari