Dačić: Braneći suverenitet i teritorijalni integritet branimo međunarodno pravo i Povelju UN 1Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas  da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom vitalnih interesa i prioriteta, kao i da Srbija veruje da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija (UN).

U obraćanju učesnicima skupa „Multilateralizam i međunarodna bezbednost“ Dačić je ponovio da Srbija „ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i spremna je da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost sa svim narodima u okruženju“.

Na skupu u organizaciji Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Dačić je rekao da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti, gde međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore kako sa tradicionalnim izazovima, tako i sa novim, asimetričnim pretnjama.

„Svet se suočava sa značajnim promenama u oblasti komunikacije i tehnološkog razvoja – novi izazovi poput terorizma, čiji nosioci su netradicionalni akteri i neformalne grupe, zasigurno utiču na međunarodnu bezbednost“, rekao je Dačić i dodao da je aktuelna kriza izazvana pandemijom Kovid-19 samo potvrdila neophodnost redefinisanja koncepta nacionalne i kolektivne bezbednosti.

On je kazao da je pandemija Kovid-19 promenila ne samo međunarodne odnose, nego i svakodnevni život.

„Redefinisana su mnoga pravila, a u velikom broju država uvedene su posebne mere za restrikciju kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, što je uticalo i na smanjenje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti“, rekao je Dačić  na skupu povodom 75. godišnjice osnivanja UN.

On je ocenio da su aktuelni izazovi dobra prilika za podsećanje na tradicionalne pretnje međunarodnoj bezbednosti poput oružanih sukoba, agresije i nelegitimne upotrebe sile koji je bio primarni motiv osnivanja UN.

„Sa ponosom ističemo da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala i doprinela osnivanju Ujedinjenih nacija, a bila je i među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN“, rekao je Dačić. Dodao je da i Savet bezbednosti, kao jedno od najznačajnijih tela UN, ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira, ali i u kolektivnom odvraćanju od nelegalne upotrebe oružane sile u međunarodnim odnosima i da je dužan da svoje delovanje zasniva na načelima na kojima se temelje UN.

Dačić je kazao da zbog suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni dolazi do povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.

„Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN“, rekao je ministar i istakao da je Srbija osetila pogubnost ovakvog pristupa.

„Podsetiću vas da je odluka o upotrebi oružane sile protiv SR Jugoslavije 1999. godine doneta i izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, čime ne samo da su povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira. Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru“, rekao je.

On je naglasio da „agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju mora biti lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu jer zemlje poput Republike Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila“.

„U trenutnim okolnostima, koji su dubinski promenili svet u kome živimo, Republika Srbija nastoji da pruži značajan doprinos svetskoj i regionalnoj bezbednosti, kako u bilateralnim, tako i u multilateralnim okvirima. Podržavamo napore Ujedinjenih nacija na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti, pa se tako Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije Covid-19, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrednosti još iz antičkog doba do danas“, dodao je.

Dačić je naglasio i da je Srbija čvrsto opredeljena da nastavi da pruža podršku globalnim naporima u borbi protiv terorizma, pre svega kroz punu implementaciju Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma i relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN, kao i kroz aktivno učešće u Globalnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari