Dačić budućim vojnim izaslanicima: Na prvom mestu nacionalni i državni interesi 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obratio se danas budućim srpskim vojnim izaslanicima u SAD, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, kojima je rekao da su na prvom mestu nacionalni i državni interesi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Naši nacionalni i državni interesi su na prvom mestu i uvek budite čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani“, rekao je Dačić u govoru održanom u okviru priprema izaslanika za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.

Sprski ministar je naveo da Srbija međudržavne odnose i partnerstva gradi na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja medjunarodnih obaveza. Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner, rekao je Dačić

„Prioriteti spoljne politike Srbije, koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma su jasno definisani. Pre svih, to je odbrana teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.

Dačić je dodao da je prioritet Srbije uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.

„Naša država veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini“, rekao je Dačić i dodao da se u narednom periodu očekuje nastavak intezivnih aktivnosti civilne i vojne diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari