Dačić: Crna Gora treba da reši slučaj Branke Milić, Srbija da pomogne razmenom informacija 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Crna Gora u okviru svojih institucija treba da reši slučaj Branke Milić, srpske državljanke kojoj se u Crnoj Gori sudi za pokušaj terorizma, a da je na Srbiji da u tom slučaju pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacija.

„Ne zaboravite da je Srbija, kao i svaka druga država, dužna da pomogne svakom svom državljaninu koji od nje traži pomoć. Ta pomoć pripada i gospodji Milić. Nadam se da će nadležne institucije obe države, uz saglasnost Branke Milić, doći do obostrano prihvatljivog rešenja“, rekao je Dačić u intervjuu podgoričkom Danu, prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

Branka Milić je optužena je za pokušaj terorizma na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016, ali je 23. novembra napustila sudjenje, nezadovoljna zbog toga što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka i pomoć zatražila u ambasadi Srbije u Podgorici.

U medjuvremenu je Crna Gora za njom raspisala poternicu. Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tražilo je, nakon toga, od ambasade Srbije da omogući ulazak nadležnih organa u prostorije tog diplomatskog predstavništva.

U intervjuu podgoričkom dnevniku Dačić je ocenio i da bi za odnose Srbije i Crne Gore ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo lekovito da Srbi postanu deo vladajuće koalicije.

„Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevazidjeni“, rekao je Dačić.

Odnose Srbije i Crne Gore Dačić je ocenio stabilnim.

„S naše strane, važno je da postoji dijalog. I imamo isti cilj, a to je Evropska unija i stabilnost regiona“, kazao je Dačić.

On je poručio da Srbija želi Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju, da želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gori i da su otvoreni za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim.

„Ali, ne možemo prihvatiti ulogu dežurnog krivca za svačije probleme. Na kraju, Crna Gora treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom. Srećan put, kamo sreće da se nikad nismo ni spajali“, poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari