Dačić: Da referendum protekne mirno 1

Ministrar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je poznat stav Srbije o sutrašnjem referendumu u Republici Srpskoj i da je najvažnije sačuvati mir.

„Najvažnije je da referendum prođe mirno i da se svi posle toga okrenu svojim svakodnevnim obavezama i svakodnevnom životu“, rekao je Dačić, na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova. On je naglasio da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu, i da Srbija u to puno ulaže, a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i RS, rekao je Dačić. On je napomenuo da se poštuje odluka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se ne učestvuje u bespotrebnim polemikama, ali i da postoje akti kada država ima obavezu da reaguje, kao što je to bio slučaj sa izjavom nekadašnjeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića.

„Halilović je rekao da će vojno poraziti RS, ja mu i sad kažem neće moći – Srbija će odbraniti sebe i pomoći odbranu integriteta RS“, rekao je Dačić.

On je rekao da je razgovarao telefonom sa Vučićem, koji je učestvovao Beču na skupu o migrantskoj krizi, i preneo da premijer nije naročito zadovoljan onim što je tamo čuo jer se još jednom potvrdila praksa da sve zemlje imaju različite pristupe ovom problemu.

„Premijer je ponovio naš stav da mi nećemo graditi zidove ali to nas sve dovodi u teškui situaciju jer zemlje u gornjem delu Balkanske rute već imaju određene zaštitne mehanizme kojima sprečavaju dalju prohodnost migranata“, rekao je Dačić.

„To nas dovodi u tešku situaciju da mi budemo žrtve takve nejedinstvene politike evropskih zemalja o migrantskoj krizi“, rekao je Dačić.

„Ako dođe do ponovnog aktriviranja ove rute, odnosno do problema pre svega sa Turskom, imajući u vidu naš stav da mi nećemo graditi zidove to nas može dovesti u tešku situaciju“, rekao je Dačić.

Prema tome, rekao je, Srbija će biti prinuđena da preduzima određene mere za zaštitu svojih nacionalnih i državnih interesa, rekao je Dačić.

Govoreći o prilikama u regionu, Dačić je rekao da se danas služi misa za generale Nezavisne države Hrvatske idodao“:Zamislite da se u Berlimu služi misa z Hitlera i Geringa“, navodeći da na tako nešto ne sme da se ćuti.

Oni koji ne podržavaju Srbiju žele, kako je rekao, da ona uvede sankcije Rusiji navodeći da „možda izgledamo naivno ali nismo glupi“ da radimo protiv svog interesa.

„Ako se Vuku Draškoviću ne sviđaju moji stavovi neka izađe iz koalicije ili zatraži moju smenu“, rekao je Dačić, dodajući da nije tu da ćuti već da kao ministar spoljnih poslova brani štiti srpske interese.

Navodeći aktivnosti ministarstva, Dačić je rekao da predstoji niz diplomatskih aktivnosti, jer će Priština puno lobira po svetu i nastoji da uđe u međunarodne organizacije.

„Verovatno će naredne godine probati ponovo da postane član UNESKO“, rekao je Dačić dodajući da predstavnici zemlja sa kojima se sreo u protekom perodu a nisu priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova ostaju pri tom stavu.

On je potvrdio da na gradilištu u Rusiji nema stradalih srpskih državljana, dematnujući drugačije informacije koje su se ranije pojavile u nekim medijima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari