Dačić: Da stičemo nove prijatelje 1Foto: Maxim Shipenkov/EPA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je cilj Srbije u 2017. godini da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi ni jednog starog, da jača veze i prijateljstva i neguje mir i stabilnost u regionu.

Neka moja poruka na početku 2017. godine bude da jedni drugima upućujemo što manje protesta, a da imamo što više lepih događaja, dobre saradnje i zajedničkih interesa, rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora i glavne i odgovorne urednije medija u Srbiji. Godina iza nas je bila puna izazova sa kojima smo se uspešno suočili i novu godinu dočekujemo sa novim iskustvima, jači i spremniji, ocenio je Dačić. Prošle godine smo otvorili četiri pregovaračka poglavlja i spremni smo da nastavimo da radimo na realizaciji najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji (EU), rekao je on.

Očekujemo da se intenzivira proces prostupanja i da ove godine bude otvoreno više poglavlja nego u 2016, rekao je Dačić, koji je predočio da je Srbija nastavila i intenzivirala saradnju i sa drugim partnerima, kao što su Rusija, Sjedinjene Države, Kina, sve članice EU, susedne zemlje, zemlje Afričke unije i Pokreta nesvrstanih. Dačić je poručio da Srbija ostaje angažovana u realizaciji projekata u okvoru Berlinskog procesa kao pravog okvira podrške zemljama Zapadnog Balkana. Preman njegovoj oceni, očuvanje regionalne stabilnosti i migrantska kriza ostaju izazovi i u 2017. godini.

Ministarstvo spoljnih poslova će, najavio je Dačić, nastaviti borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenita zemlje i nikada neće bežati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine. U više navrata smo pokazali dobru volju i spremnost da ispunimo obaveze koje iz dijaloga proisteknu. Jednaku posvećenost i spremnost očekujemo i od druge strane, ali, nažalost, u praksi to često nije bio slučaj, ukazao je Dačić. Izbegavanjem ispunjavanja dogovorenog, jednostranim potezima, govorom mržnje i demonstracijom sile sasvim sigurno nećemo ostvariti napredak. Baš kao ni pretnjama ugrožavajem bezbednosti diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu, sa kakvim se suočavamo ovih dana, predočio je Dačić.

Dačić je podsetio da Srbija, prema izveštajima međunarodnih finansijske institucija, ostvaruje izuzetne rezultate na ekonomskom i finansijskom planu. Razvijena i prosperitetna Srbija je Srbija za kakvu se zalaže vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Srbija kakvu želi većina građana, rekao je Dačić. Dačić je poručio da će jedan od priorireta Ministarstva spoljnih poslova u narednom periodu biti uspostavljanje pravnog okvira i strukture ekonomske diplomatije, mreže koja neće biti široka, već efikasna i prilagođena zahtevima vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari