Dačić do izbora novog kabineta 1Ivica Dačić Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da, prema Ustavu i zakonu, kada Aleksandar Vučić položi zakletvu za predsednika Srbije, na mestu premijera će ga zamenjivati prvi potpredsednik Vlade, do izbora novog kabineta u Nemanjinoj 11.

Dačić je novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da se nada da će nova Vlada Srbije biti vrlo brzo izabrana, jer aktuelna vlada radi u tehničkom mandatu, obavlja tekuće poslove i nema pravo predlaganja novih ministara.

Prema njegovim rečima, simpatično je kada vidi pisanja medija o tome kako ko stoji na kladionici kao kandidat za budućeg premijera, ali ozbiljne priče u Vladi Srbije o tome ko će biti novi premijer nije bilo.

Dačić ističe da je važnije od toga ko će biti premijer to da li svi dele iste ciljeve, jesu li im posvećeni i da bude potpuno posvećen tom poslu.

Dačić je, upitan o navodima štampe da je poslanik Srpske napredne stranke Miroslav Lazanski bio u kontaktu sa pripadnikom BIA u Ambasadi Srbije u Skoplju Goranom Živaljevićem kako bi sprovodio propagandu, rekao da je čuo o tome, ali da nije detaljno upoznat.

Dačić je, govoreći o celom slučaju sa Živaljevićem u Sobranju, rekao da je ambasadorka Srbije u Skoplju bila na razgovoru u Ministarstvu inostranih poslova Makedonije, da je razgovor bio konkretan, bez pominjanja preduzimanja bilo kakvih mera.

Iz razloga korektnosti, dodao je on, ne bih da govorim o detaljima, ali o tome šta je radio Živaljević, on je pripadnik BIA, iako je sada formalno u Ambasadi, o svom kretanju, šta je radio, razgovarao, obaveštava svog oficira za vezu u makedonskoj vladi.

Ovde je zanimljiva neka druga stvar, kako su neki mediji pisali, a u svom izveštaju naveo i naš zvanični predstavnik, u Sobranju su na istom mestu bili i predstavnici drugih službi, velikih, prekookeanskih i evropskih, a ne vidim da su njihovi ambasadori pozivani, da ih neko pita šta su tamo radili, ukazao je Dačić.

Ne može da vam smeta srpski predstavnik, a ne smeta, američki, nemački, francuski i drugi. Mi ćemo se truditi da imamo dobre odnose sa susedima. Sto puta sam rekao, kako oni prema nama, tako i mi prema njima, zaključio je Dačić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari