Dačić: Dogovor samo uz trajno rešenje 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Dogovor sa Prištinom bio bi dobar kada bi njime došlo do trajnog rešenja naših odnosa sa Albancima, a moj skepticizam da će do toga doći zasniva se na realnosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je istakao da na Zapadu smatraju da do trajnog rešenja tog problema treba da dođe tako što ćemo mi da prihvatimo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ako je to očekivanje od 2018. godine, onda su to bajke, uključujući i očekivanje da bi Kosovo moglo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, rekao je Dačić za Radio televiziju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, odluku o stolici u UN ne može da donese Srbija, nego taj predlog mora prvo da prođe Savet bezbednosti.

Odluka stalnih članica Saveta bezbednosti će, na kraju, zavisiti od stava Srbije, a Rusija i Kina će poštovati našu odluku, kaže Dačić.

Komentarišući paralelu sa sporazumom između dve Nemačke, Dačić ističe da oni koji to pričaju ne misle o ujedinjenju Srbije i Kosova kao ishodu procesa, nego o našem priznavanju jednostrano proglašene državnosti.

Njih interesuje samo da mi priznamo međunarodni subjektivitet Kosova, da im damo stolicu u UN, ali mi hoćemo trajno rešenje, a ne da nagađamo šta će da se desi nakon našeg priznavanja, to je za nas apsolutno neprihvatljivo, rekao je Dačić.

On ističe da je siguran da je to mišljenje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Da mi sugerišemo Rusiji da pusti Kosovo u UN i da glasa za to nije samo bajka, to je fatamorgana, kazao je Dačić.

Govoreći o Nacrtu strategije proširenja EU na zapadni Balkan, prema kome bi Srbija mogla da postane članica 2025. godine, ali uz uslov da do kraja 2018. godine postigne sveobuhvatni sporazuma sa Prištinom, Dačić kaže da treba sačekati konačnu verziju i videti da li će taj rok ostati.

On smatra da je ideju o „sveobuhvatnom sporazumu“ izmislio komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, jer je našao kompromisnu verziju protiv koje nije bio niko u EU.

Ali ni tada, ni danas niko ne zna da vam kaže na šta se ta sveobuhvatna normalizacija konkretno odnosi, kaže Dačić i dodaje da izjave pojedinih zapadnih ambasadora o tome da takozvana normalizacija znači prihvatanje stolice u UN nikada ne bi mogle da prođu Savet EU, jer ni u samoj Uniji ne postoji jedinstven stav o Kosovu.

A sve i da ga imaju, nas to ne interesuje. Nikada ne bih mogao da prihvatim da priznanje nezavisnosti Kosova bude cena našeg ulaska u EU, zaključio je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari