Dačić: Fokusirati se na regionalni interes 1Foto: Fonet

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) danas, možda više nego ikada, ima priliku i odgovornost da svojim angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu, koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju.

To je izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sastanku Saveta ministara zemalja članica BSEC, koji se održava u Sočiju. U tom smislu, dodao je, saradnja u okviru BSEC treba da se fokusira na oblasti od zajedničkog i regionalnog interesa, kao i na suzbijanje organizovanog kriminala
Dačić je istakao da je regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja nastoji da podrži svaku inicijativu čiji je cilj promocija dijaloga, multilateralna ekonomska saradnja i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

Prema njegovim rečima, Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanja poverenja u regionu, čime će nesporno doprineti povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta.

Stoga je naš poseban zadatak da procenimo dosadašnje rezultate i da postavimo smernice za dalje razvijanje i jačanje saradnje u okviru BSEC, kazao je Dačić i dodao da rezultati postignuti u prethodnom periodu jasno potvrđuju da Organizacija ima potencijal.

Da bi odgovorila modernim izazovima, ocenio je Dačić, Organizacija treba da bude ne samo aktivna i angažovana u svim oblastima, već i funkcionalna i ekonomična, kako bi države članice mogle na najadekvatniji način, u teškim ekonomskim uslovima, da na njih odgovore i daju svoj pun doprinos.
Pošto je Srbija danas preuzela šestomesečno predsedavanje BSEC, Dačić je istakao da je za našu državu to privilegija i odgovornost.

Tokom svog predsedavanja Srbija će nastojati da doprinese unapređenju ekonomske saradnje između država članica BSEC, a akcenat će biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma, što su sve države prepoznale kao sektore sa značajnim potencijalima, rekao je Dačić.

On je dodao da će kao poseban segment u okviru ekonomske saradnje biti istaknuta oblast transporta, u okviru koje je planirano održavanje Ministarskog sastanka u Beogradu. Ministarski sastanak u Sočiju otvorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je istakao da je potrebno povećati saradnju u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, a da sama Organizacija ne treba da se politizuje.

Rusija, koja stoji u osnovi stvaranja Crnomorske ekonomske saradnje, daje veliki značaj povećavanju saradnje u okvirima ove organizacije i dosledno se zalaže za depolitizovanu prirodu njenog rada, rekao je Lavrov na otvaranju sednice. On je dodao da je prioritet Rusije rešavanje praktičnih zadataka određenih u ustavu organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari