Dačić: Hrvatska postavlja ultimatume 1Foto: Stanislav Milojković

Hrvatska, kao članica Evropske unije, pokušava da profitira od te pozicije postavlja Srbiji razne ultimatume i uslove kojima bi put Srbije prema EU trebalo da bude blokiran, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervjuu za Dojče vele.

Oni otvoreno prete da Srbija nikada neće postati članica EU, smatra Dačić navodeći da je jedan od problema u odnosima sa Hrvatskom Zakon o procesuiranju ratnih zločina.

Prema Dačiću, Srbija poštuje međunarodno pravo.

Drugi problem je da su antisrpske kampanje u Hrvatskoj normalne. Uz to ide i rehabilitacija Nezavisne Države Hrvatske koja je bila Hitlerova tvorevina, napomenuo je Dačić.

Dačić je naveo da bi Hrvatska i Srbija probleme morale da reše na primeren način.

Ali ni u kom slučaju nećemo prihvatiti rehabilitaciju onih koji ponižavaju srpske žrtve Drugog svetskog rata. Smatramo da bi i EU morala reagovati na ovakav razvoj događaja, dodao je Dačić.

Upitan kada će Srbija priznati realnost nezavisnog Kosova, Dačić je odgovorio da Srbija ne može da prihvati da je legalno da deo njene teritorije polaže pravo na nezavisnost bez njenog pristanka.

Srbija ima svoje interese i mi smo mnogo učinili u dijalogu sa Prištinom. Ali Priština ne ispunjava svoje obaveze iz procesa normalizacije. Još smo daleko od normalizacije odnosa. No, normalizacija ne sadrži ni u najmanjoj meri priznanje nezavisnosti Kosova, precizirao je Dačić.

Dačić je ocenio i da je važno da se očuva stabilnost u Bosni i Hercegovini.

S druge strane moramo da budemo iskreni i da kažemo da su bošnjački političari vršili veliki pritisak kako bi svetu nametnuli pogrešnu sliku da je Bosna i Hercegovina muslimanska država. Čak se predlaže da se ukine Republika Srpska. To nikada nećemo prihvatiti, istakao je Dačić.

Upitan o odnosu prema Evropskoj uniji, Dačić je ocenio da je EU povezujući faktor koji podstiče regionalnu saradnju na Balkanu opterećenom sukobima.

Uvereni smo da se isplati boriti se za te ciljeve i postati članica EU. Nadam se samo da će Evropska unija preživeti dok mi ne postanemo njen deo, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija ne pomišlja na to da zatraži članstvo u NATO.

Naša zvanična pozicija je da bi Srbija trebalo da sačuva vojnu neutralnost. Ne želimo da budemo deo nekog vojnog saveza. S druge strane, sa Severnoatlanskim paktom imamo najviši nivo saradnje zemlje koja ne želi da postane članica, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari