Dačić i Čavušoglu otvorili konzulat Srbije u Antaliji 1Foto: MSP

U prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, danas, 19. avgusta, u Antaliji je otvoren konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom.

Događaju je prisustvovao veći broj zvanica iz antalijske provincije, među kojima guverner i gradonačelnik Antalije i istaknuti privrednici iz ovog dela Turske. Konzulat se nalazi u Hotelu Regnum sa 7 zvezdica, u Beleku (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, i otvoren je zarad pružanja pomoći i konzularne zaštite našim građanima koji borave u antalijskoj regiji.

Ova prilika je iskorišćena i za razgovor dva ministra, koji su, u bilateralnom susretu, razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja. Zajednički je ocenjeno da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, čemu su podsticaj dali lični odnos dva predsednika, a potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou. Ponovljeno je i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi 1 milijardu USD na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na 3 milijarde. Broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu.

Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo su neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Obostrano je potvrđeno da se radi na izgradnji takvih odnosa, ali i da prijateljstva Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u naše buduće naraštaje.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari