Dačić i Godfri: Saradnja i solidarnost Srbije i SAD tokom pandemije pokazatelj prijateljstva 1Godfri i Dačić Foto: Beta/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri saglasili su se na današnjem sastanku da srpsko-američka saradnja u najkritičnijim periodima krize predstavlja „jasan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa, ali i prijateljstva srpskog i američkog naroda“.

Podvučeno je da solidarnost, kao univerzalna vrednost, ne sme biti zaboravljena ni u najtežim trenucima i da su Srbija i SAD to pokazale svojim primerima u ovoj krizi zbog pandemije korona virusa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je Godfrija obavestio da je Skupština Srbije sinoć ukinula vanredno stanje uvedeno 15. marta i da je nastupila faza popuštanja mera koje su donete radi sprečavanja širenja pandemije.

Američki ambasador je, kako se navodi, „pohvalio aktivnosti Vlade Srbije koje su preduzete u borbi protiv korona virusa ističući da Vlada može biti ponosna jer je merama koje je donosila uspela da sačuva ljudske živote“.

Godfri je najavio novu pomoć SAD u medicinskoj opremi koja bi posredstvom Svetske zdravstvene organizacije uskoro trebalo da stigne u Srbiju.

Pohvalio je solidarnost koju je Srbija pokazala učešćem ove nedelje na donatorskoj konferenciji „Globalni odgovor na korona virus“, kao i kroz pomoć koju je uputila regionu.

Dačić je istakao da je doniranjem dva miliona evra na donatorskoj konferenciji Srbija pokazala spremnost da i u najtežim trenucima pruži pomoć i drugima.

Ministar je ponovio da Srbija visoko uvažava pomoć SAD Srbiji u borbi protiv pandemije: testove i opremu za ranu detekciju korona virusa.

Godfri je tokom razgovora predstavio Deklaraciju o principima Međunarodne alijanse za verske slobode i pozvao Srbiju da se pridruži toj inicijativi, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari