Dačić i Lavrov: Odnosi na vrlo visokom nivou 1Foto: MSP

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se u Moskvi danas sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić i Lavrov ocenili su da su bilateralni odnosi na „veoma visokom nivou“, kao i da se, na obostrano zadovoljstvo, razvijaju u svim pravcima.

„Ministar Lavrov istakao je zadovoljstvo odnosima između Srbije i Ruske Federacije. Naglasio je da su predsednici dve zemlje u redovnom kontaktu, kao i da njihov dijalog pomaže razvoju saradnje u svim oblastima. On je podsetio da je nedavno u NJujorku razgovarao sa predsednikom Vučićem. Šef srpske diplomatije zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju Ruska Federacija pruža Srbiji, kada je reč o najvažnijim pitanjima našeg i teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, navodi se u saopštenju.
Dvojica ministara razgovarala su i o obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, koje će biti sledeće godine, i složila se da taj jubilej treba obeležiti.
U svojstvu koopredsedavajućeg Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, Dačić se sastao sa ruskim kopredsedavajućim Komitetu Dmitrijem Rogozinom.

U pitanju je bio redovni susret. Na sastanku je dogovoreno je da će sledeće 16. zasedanje Međuvladinog komiteta biti održano u decembru u Novom Sadu.

„Zajednički smo konstatovali da je došlo do rasta ekonomske aktivnosti, da je došli do rasta razmene u prvih 7 meseci ove godine, i očekujemo da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene.

Razgovarali smo o mnogim pitanjima koje treba razmotriti na redovnom zasedanju Komiteta, kao što je pokretanje procedure za zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom. Razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, budući da je nama veoma važno snabdevanje gasom. Takođe, razgovarali smo i o saradnji u oblasti poljoprivrede, industrijskoj proizvodnji, o pokretanju razgovora o pitanjima inovacija, digitalizacije, informacionim tehnologijama“, zaključio je nakon sastanka u Moskvi ministar Dačić, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari