Dačić i Nikolić su u kampanji i utrkuju se ko je veći nacionalista 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Iznošenje antievropskih stavova Tomislava Nikolića, predsednika Srbije i Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, nije dogovoreno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje Danasa da li mišljenja o potrebi prekida evropskih integracija i relativizovanje tog deklarativnog cilja Vlade Srbije, koje možemo čuti posebno intenzivno u poslednje vreme od Nikolića i Dačića predstavljaju i mišljenje predsednika Vlade, odnosno da li ova dvojica rade „po nalogu“ Aleksandra Vučića, dobro obavešteni i relevantni izvori iz političkih krugova bliskih premijeru tvrde da Vučić nema veze sa antievropskom retorikom šefa diplomatije i predsednika države, izražavajući neslaganje i negodovanje zbog istupa Nikolića i Dačića, jer su, kako tvrde, „loša za zemlju“.

NJihova tumačenja navodne podeljenosti političke scene na predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova, s jedne strane, i premijera, s druge, zasnivaju se na tvrdnjama o istinitosti te podeljenosti, uz izričito negiranje tumačenja koje ide u smeru namernog i fingiranog neslaganja, kako bi se stvorio privid o opredeljenosti politike Vlade na domaćem i međunarodnom planu.

– Predsednik Nikolić i šef diplomatije Dačić su već u trci za predsedničke izbore, a ovakvim antievropskim stavovima se trkaju ko će od njih dvojice biti veći nacionalista. To što takve stavove izražavaju sa državnih funkcija koje trenutno obavljaju je jako loše za državu – tvrde sagovornici Danasa, bliski premijeru Vučiću, koji nisu želeli da ovo kažu javno, pod imenom i prezimenom.

Poslednji u nizu nastupa Ivice Dačića kojim implicira mogućnost i poželjnost zaustavljanja evropskih integracija Srbije dogodio se u parlamentu kada je rekao da Srbija namerno usporava evropski put: „Neko će reći žrtvujemo evropski put – ne žrtvujemo ga, ali ga namerno usporavamo, ne moramo po svaku cenu da otvorimo neka poglavlja ako je uslov za to da Srbija da svoju imovinu oko Telekoma, itd“. On je dodao da da vlada „mora spasti šta se spasiti može i da u tome treba biti realan“.

– Nećete otvoriti poglavlja, pa šta, to ne znači da ćemo sada sve to da potpišemo, to je jedinstven stav Vlade Srbije – rekao je Dačić. On je dodao da je važno da se u narednom periodu mnogo bolje razumeju procesi koji se dešavaju i tu, kaže, nema nikakvih tajni. Sve se već dovoljno zna, dodao je.

– Nije samo u pitanju EU, imamo Rusiju kao veoma značajan faktor i nemamo razloga ni sa kim da pravimo ni dobre ni loše odnose na bilo čiju štetu. Najvažnije je da gledamo svoje interese kao što to Englezi kažu – naglasio je Dačić.

Dan ranije je rekao da je bolje da ne budu otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima s EU nego da budu narušeni nacionalni interesi.

– Ako neko misli da je dovoljno da neko kaže ne otvaramo poglavlja, potpišite nam sve, mislim da je to smešno i neozbiljno, rekao je Dačić u Palati Srbija na obeležavanju godišnjice osnivanja UN. On je rekao da Srbija nije vreća za udaranje i „za ultimatume“ i dodao „previše su neozbiljno shvatili Srbiju“. Dačić je istakao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje naš interes, i da je to dvosmerni proces.

U dugotrajnom nizu izrazito proruskih stavova, Nikolić je, takođe, u poslednjim danima isticao da Srbija ni po koju, pa ni evropskih integracija, neće uvoditi sankcije Rusiji.

– Mi nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova i ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, rekao je pre par dana predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom razgovora sa ministrom informisanja Belorusije Lilijom Ananič.

On je istakao da „smo svesni smo da bez saradnje sa Rusijom ne bismo mogli u punoj meri da ostvarimo naše državne interese među kojima je najvažniji očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta posebno pred međunarodnim organizacijama“. Interesantno je i to što se predsednik Nikolić nije izjašnjavao nakon optužbi koje je premijer Vučić izneo na račun „inostranih elemenata“ sa Istoka, koji su navodno učestvovali u pripremama terorističkog napada u Crnoj Gori.

LDP: Neodgovornost pojedinaca

Neodgovornost pojedinaca iz vrha vlasti, koji svoju političku platformu grade na jačanju antizapadnog raspoloženja u Srbiji, prerasta u otvorenu kampanju koja svoj rezultat treba da da na predsedničkim izborima proleća sledeće godine, ocenio je juče lider LDP Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari