Dačić i Tanin zabrinuti zbog situacije na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIĆ/ MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Daćić i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin danas su u razgovoru u Beogradu izneli zabrinutost povodom složene političke i bezbednosne situacije na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u fokusu razgovora bio je poslednji upad kosovskih specijalaca na sever Kosova i neprimerena upotrebu sile, ne samo nad srpskim narodom na severu Kosova, već nad i osobljem Misije UN na Kosovu.

Tanina je u redovnoj poseti Beogradu pred sednicu Saveta bezbednosti UN-a o radu UNMIK-a, 10. juna u Njujorku.

Srpski šef diplomatije istakao je značaj kontinuiranog razmatranja situacije na Kosovu na sednicama Saveta bezbednosti i važnost prisustva Misije UN-a na Kosovu, posebno imajući u vidu tamošnje nedavne događaje, navodi se u saopštenju.

Sagovornici očekuju da će Misija nastaviti sprovođenje svog mandata u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. godine.

Ocenjeno je da predstojeća sednica Saveta bezbednosti, odnosno Izveštaj koji će generalni sekretar UN-a tada podneti o radu Unmika, predstavlja priliku za razmatranje svih problema na Kosovu.

Predstojeća sednica će biti prilika i za osvrt na sprovođenje Rezolucije 1244 20 godina nakon njenog usvajanja, s čim se Tanin saglasio, ukazujući na važnost daljeg ulaganja napora u nalaženje rešenja za pitanje Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari