Dačić: Insistiramo na ZSO 1Foto: Medija centar

Želimo da nastavimo dobre odnose u regionu, želimo regionalni mir i stabilnost, ali ne možemo prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a takođe insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština.

To je izjavio danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN. On je dodao da se na sednici Saveta, na kojoj će biti razmatran tromesečni Izveštaj Generalnog sekretara UN o radu UNMIK, očekuje veoma žustra rasprava sa predstavnicima Prištine.

„I ovoga puta će u ime Prištine biti njihov predstavnik u SAD Viljora Čitaku, koja je poznata po tome da neprincipijelno i žustro napada Srbiju na svakoj sednici Saveta bezbednosti UN“, istakao je Dačić.

Ja ću se svim sredstvima suprostaviti takvoj retorici i logici, najavio je on, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dodao je da će o svemu tome u petak razgovarati i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom.

Dačić je podsetio da se na svaka tri meseca u Savetu bezbednosti UN održava se rasprava o izveštaju Generalnog sekretara o stanju u pokrajini i da se uoči sednice uvek razgovara sa zemljom koja predsedava Savetu bezbednosti, a to je sada Malezija.

Dačić je danas o bilateralnim odnosima razgovarao i sa zamenikom premijera i Ahmadom Zahidom Hamidijem.

Prema njegovim rečima, sa Malezijom postoje tradicionalno dobri odnosi još od vremena Tita.

Malezija je našim građanima ukinula vize, Vlada Srbije će veoma brzo doneti uzvratnu meru i osloboditi građane Malezije potrebe za izdavanjem viza, ali dugoročno je važno da se potpiše sporazum o obostranom ukidanju viza, najavio je Dačić.

Sa druge strane, dodao je on, neophodno je poboljšanje nivoa kontakata a samim tim i ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju.

Pozvao sam ih da oni, kao i neke druge velike zemlje sa Istoka, probaju da organizuju grupu zemalja iz našeg regiona sa kojima bi imali posebne i specifične ekonomske interese i zajedničke sastanke, rekao je Dačić.

On je istakao da je naša spoljnotgovinska razmena sa Malezijom veoma mala a dugoročno može biti interesantna za njihove investitore.

Malezija je veoma važa zemlja koja sada predsedava SB UN, ima važnu ulogu u ASEAN i moramo da nastavimo saradnju sa njima, naglasio je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari