Dačić: Istinska namera ili maska EU? 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Naši građani se osnovano pitaju postoji li zaista namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja poglavlja puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine članica širenju Unije.

To je izjavio danas u Varšavi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nama je potrebno da znamo šta Evropska unija (EU) očekuje i želi od nas, rekao je Dačić na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Višegradske grupe i ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu, naglasio je Dačić.

On je ponovio opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

Na neki način, ispostavlja se da ovi sastanci za to i služe. Svako od nas je mogao da ponese svoj govor od prošlog puta. Možda jednom treba da saslušamo vas iz EU da li ste vi za EU, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, EU ima najveću podršku na Zapadnom Balkanu jer nema mesta gde EU ima toliko snažnu i važnu ulogu, kao što je to na Balkanu.

Kako je ukazao, pobeda Trampa u SAD, izlazak Velike Britanije iz EU, moguća promena vlasti u Francuskoj, opstanak Rencija posle referenduma o Ustavu i sudbina Angele Merkel nakon izbora naredne godine su ključne stvari o kojima treba da se razgovara na ovakvim sastancima, a ne samo o tome da li će Srbija ili neko drugi da otvori poglavlje i koje.

Kada će naše zemlje ući u EU je politička odluka i to je realnost sa kojom treba da se suočimo, zaključio je.

Dačić je naglasio da Srbija veoma poštuje saradnju sa zemljama V4 i smatra da treba još intenzivnije da se sarađuje na političkom i ekonomskom planu, što je za Zapadni Balkan veoma važno.

Postavlja se pitanje zbog čega nas uopšte zovu Zapadni Balkan, to mora da su Hrvati izmislili da oni ne bi bili Balkan. Mislim da treba da tražimo zajedničke interese i na tome da radimo. Naš cilj jeste ulazak u EU, ali svako od nas ima svoje nacionalne i državne interese, rekao je.

Svaki put kada je bivši britanski premijer Kameron išao u Brisel govorio je da ide da brani engleske interese. Zašto mi da budemo manje Srbi nego što je on bio Englez, upitao je Dačić.

Mi nismo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i imamo interese koji se nekada ne poklapaju s vašim. Kada budemo član EU, onda ćete morati da uvažite i naše stavove, poručio je šef srpske diplomatije.

On je postavio pitanje da li je SSP sa Kosovom potpisan na isti način kao što je to urađeno i sa drugim zemljama?

Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su država, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu, rekao je Dačić i upitao: Kako možete da govorite o Kosovu kao državi?

Mi jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka, poručio je Dačić.

Da li mislite da će Srbija da prihvati nezavisno Kosovo ako to nisu učinile ni sve države članice? Od nas se traži pridruživanje odlukama EU u spoljnoj politici koja nisu u skladu s našim nacionalnim interesima, naglasio je.

Dačić je podsetio da Srbija vodi dijalog s Prištinom konstruktivno, ali je istakao to ne znači da je Kosovo država.

Dačić je izrazio protivljenje ETIAS sistemu plaćanja, koji EU hoće da uvede za ulazak u EU.

Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti, dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je duboko odmakla u procesu reformi ali postoji utisak da ne napreduje ka EU željenom dinamikom, jer je u dobroj meri uslovljena napretkom u dijalogu s Prištinom.

Na kraju želim da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja – 5, 25 i 26, što bi nam dalo snažan zamajac, zaključio je Dačić svoj govor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari