Dačić iz udobne fotelje plaši Srbe 1Dubravka Stojanović Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Izjava šefa diplomatije Ivice Dačića o tome da Priština postavlja bombe na severu Kosova i da planira da „osvoji“ Trepču užasno je opasna i neodgovorna, jer može da izazove realno i fizičko nasilje.

Takođe, data je iz udobne pozicije, sa vlasti u Beogradu, bez ikakvog obzira o tome u kakvu opasnost, neizvesnost i strah uvlači obične ljude, Srbe, koji žive na severu Kosova. Tako su za naš list komentarisale naše dve sagovornice, istoričarka Dubravka Stojanović iz Beograda i Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative SDP iz Kosovske Mitrovice.

– Kad vidite politiku sa takvim podizanjem emocija, sa takvom retorikom i zamišljenim pretnjama, uočavate da taj političar kao da mora da ide sve dalje i sve više u tome… To izgleda kao adrenalinska politička zavisnost – ocenjuje Dubravka Stojanović.

Ona kaže da su takve izjave, kao što je poslednja u nizu Ivice Dačića, užasno opasne i neodgovorne.

– U tako kreiranoj atmosferi, može i da dođe do incidenta koji onda pokrene taj, u govoru već stvoreni, konflikt – zaključuje Stojanović.

Ksenija Božović, koja živi i radi na severu Kosova, dosta rezignirano ocenjuje za Danas da je srpskom narodu sa severa dosta više takvih neodgovornih i opasnih izjava predstavnika vlasti iz Beograda.

– Sve i da verujemo da ima takve informacije, zašto ih ovako plasira u javnost. Sramota je i jako neodgovorno plašiti ljude koji ovde žive takvim izjavama. Zašto ne dođe ovde, zašto ne pomogne, zašto, kao ministar spoljnih poslova ne učini nešto, nego daje bombastične izjave za medije i plaši nas ovde. Dosta nam je toga… – ističe Božović.

Ona nastavlja da Dačić daje uglavnom zastrašujuće izjave, da nikada ne dolazi na sever Kosova da obiđe ljude i sa njima razgovora, već se služi manipulacijama i političkim govorom koji može da izazove nasilje i uliva nepodnošljiv strah među ljude.

– Izvinite, zar ne postoji bolji način da se sačuva mir i da ne dođe do incidenata, od toga da nam Dačić iz udobne pozicije u Beograd šalje ovakve poruke da će neko koliko sutra da nas digne u vazduh! Pa dođi ovde, učini nešto, onda! To ti je posao – kaže Ksenija Božović.

Kao ilustraciju nepodnošljivog života na severu Kosova za obične ljude, Božović navodi činjenicu da juče tamošnji građani nisu mogli ni u jednoj apoteci da kupe lek.

– Najavljena je kontrola inspekcija od strane kosovskih vlasti. Svi apotekari su se dogovorili da zatvore apoteke. I, šta sad? Mi nemamo gde lek da kupimo… Zašto? Kosovske vlasti su najavile „upad“ u apoteke. Pa su apotekari zatvorili apoteke. Na nekima piše kolektivni odmor, na nekima nešto drugo… Gde su sad vlasti u Beogradu da nam pomognu, da reše taj problem sa kosovskim institucijama? Umesto toga, slušamo Dačića kako nas iz svoje udobne fotelje, stotinama kilometara daleko, plaši bombastičnim izjavama i ništa ne preduzima… – zaključuje naša sagovornica.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Glas Amerike posle sednice Saveta bezbednosti UN u NJujorku da postoje obaveštajna saznanja da Priština planira da osvoji Trepču i da postavlja bombe na severu Kosova.

„Jedan od ciljeva bi mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, naveo je Dačić. Ministar spoljnih poslova je rekao da su svi sa velikim interesovanjem i pažnjom primili takve vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari