Dačić: Izbeglička kriza jača 1Arhivska fotografija: MSP

Najveća izbeglička kriza od kraja Drugog svetskog rata ne jenjava, već dobija na širini i intenzitetu i situacija je sada objektivno teža nego što je bila pre usvajanja odluke da se održi samit Ujedinjenih nacija (UN) o toj temi.

To je zjavio u sedištvu UN ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na samitu o izbegličkoj krizi. Sveobuhvatno rešenje nije na vidiku, a međunarodna zajednica ne uspeva da nađe adekvatne odgovore, iako je uložila ozbiljne napore da se suoči sa ovim sve većim izazovom, ocenio je Dačić.

On smatra da bi trebalo naći rešenje za glavne korene krize i zaustaviti ratove i sukobe koji proizvode najveći broj izbeglica.

Dačić je podsetio da je Srbija na zapadnoj balkanskoj ruti, jednom od ključnih pravaca kretanja izbeglica i da je kroz zemlju u proteklih godinu i po prošlo više od 700 hiljada izbeglica i migranata.

Pokazali smo solidarnost i humanost, organizovali prihvatne centre, smeštaj i prevoz, obezbedili hranu, odeću i lekarsku pomoć i posebnu brigu za žene, devojčice i decu, stare i bolesne, rekao je Dačić.

On je ocenio da suštinsko razumevanje patnje i položaja izbeglica proizlazi iz činjenice da je Srbija više od dve decenije suočena sa najvećim brojem izbeglica i interno raseljenih lica u Evropi i precizirao da je u zemlji sada više od 7.000 migranata i azilanata.

On je upozorio na opasnost da Srbija postane usko grlo i da više hiljada migranata budu zatečeni u Srbiji, što je već slučaj, ako im budu zatvorene rute prema zapadnim i severnim zemljama Evrope.

Ne želimo da podižemo zidove i spremni smo da pokažemo solidarnost i snosimo deo tereta ove krize, ali kao zemlja sa problemom dugotrajnog raseljenja već više od 20 godina, nemamo kapacitete da budemo dugoročno, masovno prihvatilište za migrante i zato se zalažemo za sveobuhvatno evropsko i globalno rešenje uz pravednu podelu tereta, poručio je Dačić.

On je podsetio da Srbija sa susedima preduzima mere da spreči neregularne migracije i suzbije krijumčare čije aktivnosti pokazuju da zapadna balkanska ruta nije zatvorena.

On je ocenio da je usvajanjem Deklaracije na samitu UN o izbegličkoj krizi postavljen politički okvir za rešavanje pitanja izbeglica i migranata i dodao je sada potrebna zajednička mobilisana politička volja da se ostvare njeni ciljevi, za šta je Srbija spremna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari