Dačić: Izrael priznao Kosovo smatrajući da će to imati pozitivan uticaj za Jerusalim kao prestonicu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je Izrael pristao da prizna nezavisnost Kosova zato što su smatrali da će otvaranje ambasade jedne „muslimanske zemlje“ (Kosova) u Jerusalimu imati pozitivan uticaj.

„Jasno je da je to urađeno uz pomoć SAD, jer je Izrael bio u poziciji da procenjuje šta mu donosi priznanje Kosova. U ovom trenutku, njima je bilo važno da neka ‘muslimanska’ zemlja prihvati Jerusalim kao glavni grad“, kazao je Dačić za TV Prva.

Dačić, koji je bivši ministar spoljnih poslova, podsetio je da je za otvaranje ambasade u Jerusalimu, šta je suprotno rezoluciji Ujedinjenih nacija i odlukama Saveta bezbednosti zbog spora sa Palestinom, bilo prvo potrebno da Izrael prizna nezavisnost Kosova.

Uzajamno priznanje Kosova i Izreala dogovoreno je sporazumom iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, potpisanim prošle godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao Srbiju da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Na pitanje kako ocenjuje rad vlade Srbije tokom prvih 100 dana, Dačić je rekao da su postignuti veliki uspesi u tom periodu.

„Mogu se sagledati kroz više aspekata: borba protiv mafije, borba za javno zdravlje i vakcinaciju (…) i kroz ekonomske parametre koji su izuzetno dobri u uslovima pandemije korona virusa“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da pojam „100 dana vlade“ nije uveden kako bi se ocenjivao rad vlade, već kao „moratorijum“ na napade iz opozicije.

Govoreći o hapšenju vođe navijača Veljka Belivuka i grupe koju je predvodio, Dačić je istakao da je to ozbiljan uspeh Srbije i veliki udarac mafiji i dodao da je čestitao Vučiću i drugima na sprovedenom hapšenju.

„Ima još podgrupa mafije koja je sada pogođena i tek će klupko početi da se odmotava, videćemo koliko je duboko i široko išlo. Ali, osnovna je poruka da niko neće biti zaštićen ako se bavi mafijom. On ne može taj posao da radi slobodno i da misli da će proći nekažnjeno“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari