Dačić: Jučerašnja sednica SB UN jedna od najpozitivnijih za Srbiju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti (SB) UN bila jedna od najpozitivnijih za Srbiju, budući da je postignut dogovor o dinamici održavanja sednica o Kosovu i da su sve članice SB jednoglasno osudile uvođenje kosovskih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dačić je ocenio da je veoma važno što je jednoglasno postignut dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike održavanja sednica o Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Mislim da je veoma važno što smo jednoglasno postigli dogovor svih članica SB UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sednice, jer to na kraju krajeva i nije zavisilo od Srbije. Nije Srbija odredila da se sednice održavaju na tri meseca, nego je generalni sekretar podnosio izveštaj na tri meseca“, naveo je Dačić.

On je kazao da je, pošto neke zapadne zemlje ne žele temu Kosova na sednicama SB UN, pretila opasnost da jučerašnja sednica uopšte ne bude održana i da bude uveden princip proceduralnog glasanja, bez prava veta, gde je za održavanje sednice potrebno devet glasova „za“, navodi se u saopštenju.

„Time su se sticali uslovi da tema Kosova i Metohije više nikad i ne bude na sednici SB UN. U želji da predupredimo takav razvoj situacije i u želji da se tema o KiM zadrži na agendi SB, dogovorili smo da ove godine budu tri sednice posvećene izveštaju generalnog sekretara, s mogućnošću sazivanja vanrednih zasedanja zbog pozitivnih ili negativnih događaja“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je dogovoreno da u 2020. godini budu dve sednice posvećene Kosovu, a da se dinamika potom smanjuje ako dođe do pozitivnog razvoja situacije, dodaje se u saopštenju.

„Za Srbiju je najbitnije da se ta tema nalazi na dnevnom redu“, kazao je Dačić.

On je zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji, predsedavajućoj SB, jer se, kako je rekao, ponašala principijelno, iako je reč o maloj zemlji.

„Želim da poručim svima u Srbiji da u njoj imamo velikog prijatelja“, rekao je srpski ministar.

Dačić je rekao i da ga posebno raduje što se osuda kosovskih taksi nije čula samo od predstavnika zemalja koje nisu priznale Kosovo – Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorijalne Gvineje i Južnoafričke Republike, već i od ostalih članica SB UN, navodi se u saopštenju.

SAD su pozvale na momentalno ukidanje takse, Nemačka je navela da su one apsolutno suprotne evropskim vrednostima, a u osudi taksi izuzetno oštre su bile i Belgija, Poljska i Obala Slonovače, rekao je Dačić.

On je ocenio da je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku „posebno iziritirala članove SB UN nazivajući sednice (o Kosovu) predstavom i farsom“.

„Na to su reagovali mnogi članovi SB UN. Mislim da su predstavnici Prištine dobili veoma jasno upozorenje da takse moraju odmah biti ukinute“, kazao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari