Dačić: Koristan susret u Briselu 1

Pozitivno ocenjujem poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini liderima regiona da dođu u Brisel sledeće sedmice. Uvek je korisno imati takve susrete.

Taj sastanak će doprineti smanjenju tenzija na Balkanu, primetnim u poslednje vreme, nakon intenziviranja priča o „velikoj Albaniji“, kaže za Danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući poziv Mogerinijeve šestorici premijera sa Zapadnog Balkana da se okupe 24. maja u sedištu EU.

Šef srpske diplomatije za naš list, takođe, najavljuje da je ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano pozvao da istoga dana u Rim dođu ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana „radi dogovora o samitu koji se održava u Trstu 12. jula“.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče novinarima u Odžacima da „pretpostavlja“ da će 24. maja ići u Brisel, prenela je TV N1. „Nisam ja taj koji može da bira društvo, a, verovatno, i oni drugi bi izabrali nekog drugog da mogu… Mislim da sam dobio pozivnicu za taj sastanak“, kazao je Vučić.

Maja Kocijančić, portparolka Federike Mogerini, izjavila je preksinoć da je Mogerini pozvala premijere „da bi se razmotrila situacija u svetlu najnovijih zbivanja u regionu“. Ona je istakla da na „nezvaničnoj radnoj večeri“ visoka predstavnica EU želi da s premijerima Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije „zajednički sagleda kako dalje ići napred“.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, navodi za Danas da je „svako okupljanje lidera regiona u Briselu značajno i ima dvostruku ulogu“.

– Jedna je simbolična i predstavlja otvorena vrata Brisela za zemlje regiona, kao i brigu za dešavanja u regionu. Druga je konkretna agenda. S obzirom na povišene tenzije i retoriku, Mogerini će pokušati da smiri situaciju i vrati je u diplomatske okvire. Pretpostavljam da će biti reči i o predstojećem sastanku u Trstu, u okviru Berlinskog procesa. Ključno pitanje na koje će Brisel morati da se fokusira u narednom periodu su poluge uticaja u regionu. Poslednja poseta Mogerini, ali i posete drugih zvaničnika EU regionu, dovele su do izostanka reakcije, što pokazuje i slučaj Makedonije. Tek je dolaskom Hojt Jia, visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta, došlo do pomaka, i to u svim centrima u kojima je boravio, ističe naša sagovornica.

Aleksandra Joksimović konstatuje da će „samo jasna evropska perspektiva povratiti ukupan uticaj EU na događanja, razvoj demokratije i reformske procese na Zapadnom Balkanu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari