Dačić: Kosovo nema šanse u Interpolu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Rezultati za Kosovo će biti još gori“, rekao je Dačić novinarima tokom posete Međunarodnom sajmu turizma. On je ponovio da je, pošto je dijalog sa Prištinom prekinut, veoma teško govoriti o bilo kakvom rešenju i kompromisu, ali da neke zemlje Evrope, iz više razloga, nisu oduševljene predlogom o razgraničenju. Te zemlje, po njegovoj oceni, žele Kosovo u sadašnjem obliku, ali bi, isto tako, da one vode pregovarački proces.

„Dok Kosovo ne ukine takse iluzorno je govoriti o dijalogu“, konstatovao je Dačić, naglašavajući da uopšte ne zna zašto se oko ideje o razgraničenju „digla tolika prašina“. Prema njegovim rečima, Srbija ima potpuno otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi mogle da predstavljaju kompromis sa Prištinom, kao i polazne osnove za pregovore, definisane u skupštinskom dokumentu, kao što i druga strana ima svoje polazne osnove. Dačić je na 41. Međunarodnom sajmu turizma prisustvovao primopredaji partnerstva Bugarske, koja je to bila na ovom, Egiptu, koji će biti na sledećem.

Dačić je ocenio da je u današnjem globalizovanom svetu beogradski sajam turizma „poligon“ koji stvara mogućnosti za nove veze i predstavlja „vrata za izlazak Srbije u svet i vrata za ulazak sveta u Srbiju“. Turizam je vezivna spona koja doprinosi boljem razumevanju i upoznavanju ljudi. Zato i ulaganje u promociju turizma predstavlja značajan doprinos radu ministarstva spoljnih poslova, zaključio je on.