Dačić: Kosovo nema većinu u međunarodnim organizacijama 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je cilj Srbije da pokaže kako Kosovo nema većinu potrebnu za prijem u međunarodne organizacije.

„Naš cilj je da pokažemo da Kosovo nema potrebnu većinu da bi postalo član međunarodnih organizacija, jer oni smatraju da je to već rešeno, da nemaju šta s nama da razgovaraju, da su postigli sve što su hteli. Glasanja pokazuju da to nije tačno“, rekao je Dačić na sednici Odbora Skupštine Srbije za spoljnu politiku.

Iako je Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol, još nema vesti o eventualnom zahtevu Prištine za prijem u UNESKO, dodao je on.

„UNESKO je već jednom odbio zahtev Kosova, ali važno je da ostanemo pripravni. Glasanja (…) kao i povlačenja priznanja pokazuju da su daleko od potrebnog da verifikuju svoje interese, odnosno državnost i nezavisnost“, naveo je Dačić.

Ministar je naveo da je 15 država povuklo ili suspendovalo priznanje Kosova i da je tako broj članica UN koje priznaju Kosovo pao na ispod polovine.

„Cilj nam je da onemogućimo da oni jednostranim akcijama mogu da nas stavljaju u situaciju svršenog čina. Ako gledamo šta nam je bio cilj, mislim da smo ga ostvarili“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Beograd spreman za dijalog s Prištinom čim budu ukinute kosovske takse na srpsku robu, i dodao da pitanje taksi nema nikakve veze s aktivnostima Srbije na polju povlačenja priznanja Kosova.

„Dobro će razmisliti kako će se odnositi prema dijalogu ako vide da neke zapadne zemlje ne gledaju blagonaklono na njihovo stanovište da nema šta da se razgovara, da je sve već rešeno“, izjavio je Dačić.

On je naveo i da će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti 31. oktobra, pod predsedavanjem Južne Afrike, i da će biti iznet izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu kao i izveštaj istrage o napadu na pripadnika UNMIK na Kosovu.

Po rečima Dačića, sednica će biti održana uprkos tome što je predstavnica Kosova Vljora Čitaku „javila da je tog dana zauzeta, a Velika Britanija zvanično zatražila odlaganje“.

„I videli ste farsu s navodnim trovanjem. Toga ima samo u flmovima, da neko obuče one maske i zaštitna odela, kao da je ebola, kad prebrojavaju glasove iz Srbije a da nema nijednog izveštaja koji potvrđuju trovanje. To je nastavak višedecenijske politike koja se zasniva na lažima. Problem je u tome što te laži ne nailaze ni na kakvu osudu međunarodne zajednice“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da je veoma važno održavanje odnosa s članicama Pokreta nesvrstanih, čijih tri četvrtine nije priznalo Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari