Dačić: Kosovo pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, EU strateški pravac 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da je Kosovo državni prioritet i najveći političko-bezbednosni izazov za Srbiju a uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji njen strateški spoljnopolitički pravac.

U obraćanju polaznicima 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Dačić je rekao da je Kosovo za Srbiju pitanje od najvišeg nacionalnog interesa istakavši da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok“, rekao je Dačić.

Podsećajući da je pre više od godinu dana Priština „uvela diskriminatorske takse na robu iz Srbije, Dačić je uzrazio nadu da će pritisak ključnih međunarodnih faktora, kao i činjenica da su nedavno formirane privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji, dovesti do povlačenja tih mera, što je neophodan preduslov za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine“.

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije u prethodnom periodu, Dačić je naveo „proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova što je do sada učinilo 17 zemalja“.

On je dodao da je strateški spoljnopolitički pravac Srbije uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji.
„Srbija nije zadovoljna dinamikom pregovaračkog procesa, pre svega brojem otvorenih pregovaračkih poglavlja, jer smatramo da taj broj ne odražava realan napredak u reformskim procesima u našoj zemlji“, rekao je šef srpske diplomatije.

„Naša država veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog uslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini“, rekao je Dačić.

On je dodao da pored posvećenosti jačanju mira i stabilnosti u regionu, Srbija nastoji da pruži aktivan i pozitivan doprinos u očuvanju mira u globalnim okvirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari