Dačić: Kurti da se izjasni da li prihvata Briselski sporazum 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je rekao u Beogradu da je najava iz Prištine o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) „pokušaj još jedne prevare“ i izbegavanje svih medjunarodnih obaveza koje je Priština preuzela na sebe.

„Kurti treba prvo da odgovori da li prihvata Briselski sporazum ili ne… Drugo, da odgovori na pitanje kada su Srbija, Ujedinjene nacije, ili Evropska unija priznale Kosovo kao nezavisnu državu, pa da on traži ravnopravni tretman“, kazao je Dačić novinarima pred skup svoje stranke SPS.

Kurti je pre dva dana najavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH, da će prvo ukinuti takse na sirovine, ali pod uslovom da se Srbija obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i ukinuti necarinske barijere za robu s Kosova.

Dačić je ocenio da je Evropska unija „požurila da pozdravi“ Kurtijev predlog, a da su Sjedinjene Američke Države rekle da je „to prevara i da Priština mora da ukine takse bez ikakvog uslovljavanja“.

„Taman pomislite da ne može da dodje niko gori od (bivšeg premijera Kosova Ramuša) Haradinaja, a onda vas demantuju. (Kurtijeva) politika je sledeća i svi su to mogli da vide – zastava Albanije zu njegovoj kancelariji, bez te njihove zastave Kosova, što jasno govori da on ne ‘tretira’ Kosovo – njega zanima samo ujedinjena Albanija, Velika Albanija“, ocenio je Dačić.

On je kazao i da Srbija nije „glupa“ da prestane da lobira protiv priznavanja Kosova, kada se predsednik Kosova Hašim Tači javno zahvaljuje američkim kongresmenima što „stalno lobiraju za priznanje“.

„(Videli ste) i da će Priština i Tirana potpisati sporazum o zajedničkom finansiranju napora za priznavanje Kosova“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari