Dačić: Kurti ucenjuje Srbiju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Jutarnjem progremu RTS da premijer Kosova Aljbin Kurti ucenjuje Srbiju i izvodi „manevarske igre“, kako bi nešto ukinuo, a da ne ukine.

Dačić je ukazao da na Kosovu postoje i oni koji ne žele nikakvo ukidanje taksi, kao i oni koji smataraju da takse moraju da budu ukinute zbog dobrih odnosa sa SAD.

„Srbija je mogla da uvede kontramere Prištini“, napomenuo je on i konstatovao da Kurti hoće da „prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a pre neki dan su se radovali kada je Jamajka kobajagi priznala Kosovo“.

Govoreći o kosovskom zahtevu za reciprocitetom, Dačić je poručio da oni „moraju da shvate“ da nisu ravnopravni sa Srbijom.

Dačić je svoju posetu Kini okarakterisao kao nešto od „izuzetnog značaja“ i za Srbiju, ali i za Kinu, imajući u vidu „specifičan trenutak“ u kojem se ta zemlja nalazi.

Kako je istakao, „oni su sami rekli da sam ja bio prvi ministar spoljnih poslova na svetu koji je došao u posetu od kada je počela epidemija“.

Prema mišljenju Dačića, time je simbolično pokazano da Srbija ne ostavlja prijatelje u nevolji.

„Ministar Van Gi je rekao da ga to raduje i da su ponosni što imaju takve prijatelje“, rekao je Dačić, ističući da u Kini nije imao vremena da se plaši koronavirusa i da se obazire na tako nešto.

„Kina pokazuje kako se može uspešno boriti protiv virusa, jer je disciplinovana zemlja. Kada Si kaže da treba da se nose maske – svi to poštuju“, ilustrovao je Dačić.

On je potvrdio da je tamo stroga disciplina i dodao da mu nisu dali da poseti Tjenanmen. „Kada dolazite na sastanke sa najvišim zvaničnicima nosite maske, koje skidate dok traje sastanak“, opisao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari