Dačić: Licemerno zalaganje za prava Hrvata dok Srbe tuku jer gledaju Zvezdu 1Foto:Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je danas hrvatske vlasti da stvaraju antisrpsko raspoloženje u toj zemlji koje rezultira napadima na pripadnike srpske manjine i ocenio da licemerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji kada se Srbi napadaju zato što gledaju utakmicu Crvene zvezde.

„Stvaraju antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, što rezultira napadima na Srbe. Licemerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prenos utakmice Crvene zvezde. To se u Srbiji nikad ne bi desilo, niti bi predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) ćutao na takve napade“, rekao je Dačić za Novosti.

Dačić je reagovao na današnje saopštenje ministarstva spoljnih poslova Hrvatske koje je kao krajnje neprihvatljivu ocenilo Vučićevu izjavu povodom najnovijih napada na Srbe u Hrvatskoj. Hrvatsko ministarstvo je navelo da je Vučić tom izjavom „opravdao oružanu pobunu“ hrvatskih Srba početkom devedesetih, čiji je cilj, kako se navodi, bilo rušenje ustavnopravnog poretka Hrvatske.

Ministarstvo je takođe pozvalo Srbiju da „umesto manipusanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države“.

U mestu Uzdolje i selu Djevrske kod Knina u sredu uveče napadnuti su gosti kafića, pripadnici srpske nacionalnosti, dok su gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs. Vučić je juče izjavio da je posle reakcija hrvatskih zvaničnika na najnovije napade na Srbe u Hrvatskoj, razumljivo zašto su se Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih i da ne može odgovor na sve biti „velikosrpska agresija“.

Dačić je za Novosti rekao da bi hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova „bolje bilo da se pozabavi time što njihova predsednica (Kolinda Grabar-Kitarović) sramno ćuti posle prebijanja Srba u Uzdolju i Djevrskama“.

„Ili bi možda i ona dohvatila motku da tuče decu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vreme ‘Oluje’ nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane – Srbe“, naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da se Vučić „iskreno zalaže za unapređenje dobrih odnosa sa Zagrebom“, ali da „oni svakim danom pokazuju da im do toga nije stalo“ i da se „stalno vraćaju u prošlost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari