Dačić: Mauricijusu treba podrška Srbije 1Foto: Medija centar

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas, na marginama Samita Frankofonije u Atananarivu, sa premijerom Mauricijusa Anerodom Jugnauthom.

On ga je detaljno obavestio o višegodišnjem teritorijalnom problemu koji Mauricijus ima sa ostrvom Čagos i nameri da se to pitanje reši kroz sistem Ujedinjenih nacija. Premijer Mauricijusa zamolio je Dačića za podršku Srbije, čime bi se potvrdilo poštovanje međunarodnog prava.

Jugnautho je istakao i potrebu da se unapredi saradnja u oblasti privrede, turizma i prosvete, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je zahvalio je Mauricijusu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je istakao da Srbija u potpunosti deli ocene Mauricijusa o potrebi poštovanja međunarodnog prava i osudi dvostrukih standarda. Srbija je spremna da unapređuje bilateralnu saradnju u okviru međunarodnih organizacija, a posebno UN, poručio je Dačić koji je napomenuo da Srbija ceni model Mauricijusa na planu privlačenja stranih investicija i rezultate koji su ostvareni.

U narednom periodu očekuje se i nastavak programa stipendiranja studenata sa Mauricijusa što je u skladu sa postojećom višegodišnjom tradicijom, kao i razmena poseta na visokom nivou, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari