Dačić: Nadam se da ću biti živ kad završimo pregovore o članstvu u EU 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Pregovore o članstvu u EU Srbija je započela 2014. kad sam bio premijer. Nadam se da ću biti živ i kada završimo te pregovore, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na panelu posvećenom Berlinskom procesu održanom u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Dačić je istakao da na skupovima Berlinskog procesa „vlada gotovo idilična atmosfera“ među predstavnicima „zapadnobalkanske šestorke“, pa je „jedno vreme, čak razmišljao da je najbolje da ti sastanci stalno traju kako ne bi bilo vremena za svađe u regionu“. On je istakao da je Berlinski proces korisna inicijativa, pozitivna za region jer se „velike države bave regionom i proširenjem EU na Zapadni Balkan“.

– Za nas je veoma važno da se pominje evropska perspektiva Balkana, u tome je najveća politička korist Berlinskog procesa, ostalo su projekti koji će u manjoj ili većoj meri biti sprovedeni, kazao je Dačić, koji je napomenuo da činjenica da će Velika Britanija biti naredni domaćin samita Berlinskog procesa pokazuje da je ta država „otišla iz EU, ali nije otišla iz Evrope“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari