Dačić: Najveća promena SAD što su voljni da saslušaju i argumente Srbije 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle razgovora sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu, da je najveća promena, koja je došla sa novom administracijom Sjedinjenih Američkih Država ta što su „voljni da saslušaju i argumente Srbije“.

„Do pre dve godine, kad s nekim razgovarate rekli bi vam ‘to je rešeno pitanje’. Sada kažu ‘treba da se nađe kompromis’. To je velika razlika“, rekao je Dačić u razgovoru za Glas Amerike. On je napomenuo da je veoma zadovoljan razgovorima koje je imao u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džonom Boltonom.

Istakao je da je za Beograd posebno značajna činjenica da je na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, jer je „imao sluha i pokazao razumevanje za
interese Srbije“. Doda je i da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton bio je spreman da sasluša i drugačija rešenja za Kosovo.

„Kako je rekao Bolton, on je sam upotrebio taj izraz – da je američka spoljna politika u prethodnom periodu, dakle pre Trampa, bila vođena nekim autopilotom. To znači u jednom
smeru koji je utvrđen tada i tada“, preneo je on.

„Po prvi put, evo citiram reči, su oni spremni da saslušaju kreativna rešenja mogućih problema uključujući i Kosovo. To je za nas veoma važna stvar i jako je važno da oko toga
postoji saglasnost ovde u Vašingtonu“, ocenio je Dačić.

Glas Amerike podseća da je Dačić bio je u Vašingtonu povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući, istaknute kao znak priznanja Srbiji zbog učešća u Prvom
svetskom ratu.

Srpski šef diplomatije smatra da je to dobra polazna osnova za „resetovanje odnosa“ i pronalaženje zajedničkih interesa.

Dačić je učestvovao na konferenciji u Stejt Departmentu o religijskim slobodama, čiji je domaćin bio državni sekretar Majk Pompeo.

Tamo je, kako je rekao, sreo i savetnika u Beloj kući i Trampovog zeta Džareda Kušnera koji je, kaže Dačić, upotrebio izraz da su „Srbi žestoki i dobri momci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari