Dačić: Ne menjamo državnu politiku 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, da Srbija neće menjati svoju državnu politiku kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Mi jesmo za dijalog, ali nećemo odstupiti od svojih nacionalnih i državnih interesa, rekao je Dačić za skupštinskom govornicom.

On je rekao da Srbija ne traži otvaranje poglavlja 31. Brzo otvaranje poglavlja 31 traže oni koji bi da nateraju Srbiju da što pre uskladi svoju spoljnu politiku za spoljnom politikom Evropske unije, rekao je Dačić.

U situaciji kada je Srbiji potrebna stabilna podrška na međunarodnom planu da ne bi Kosovo postalo član UN, ne možemo sebi da dozvolimo takav luksuz da glasamo protiv onih koji nas podržavaju u tome, istakao je Dačić.

Srbija ima svoje nacionalne i državne interese i zato bih vas molio da pitanje ovog Fonda ne vidite kao centralno pitanje ugrožavanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dodao je on.

Zvezdica i fusnota je već prošlost u Evropi I moramo toga da budemo svesni. Postoje određene crvene linije koje Srbija ne može da pređe kada su u pitanju naši nacionalni i državni interesi, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Fond za zapadni Balkan nastao je po modelu međunarodnog Višegradskog fonda koji su četiri članice Višegradske grupe osnovale 2000. godine sa ciljem da pomogne razvoj saradnje i podstakne razvoj odnosa civilnog društva, kadrovskog sektora i građana kroz zajedničke projekte.

Dačić je rekao da se planira promovisanje i razvoj kulturne saradnje, razmena u oblasti nauke, istraživanje i saradnja u oblasti obrazovanja, promovisanje i razvoj razmene mladih.

Reč je o šest ugovornih strana, a ne o državama, objasnio je on.

Podsetio je da je 24. februar 2012. godine delegacija Beograda za pregovore sa Prištinom potpisala dogovor o regionalnom predstavljanju u kome piše da je Kosovo sa zvezdicom jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

Kosovo je obeleženo asimetrično u odnosu na ostale učesnike sa zvezdicom i fusnotom, a ne onako kako Kosovo želi, kako im piše u Ustavu, rekao je Dačić.

On je rekao da je Republika Srbija dala interpretativnu izjavu i deklaraciju.

Dačić je naglasio da se zaključivanjem i izvršavanjem Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan ni na koji način ne prejudicira pitanje statusa Kosova, kao ni nadležnosti i ovlašćenja specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN i KFOR u skladu sa Rezolucijom 1244 i ustavnog okvira za privremenu samoupravu na Kosovu.

Sporazum o osnivanju Fonda potpisan je 13. novembra 2015. godine, a članice Fonda, čije je sedište u Tirani, su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo obeleženo zvezdicom.

Dačić je rekao da je veliki problem u tome što se Kosovo prijavljuje da dobije članstvo u međunarodnim organizacijama bez bilo kakve zvezdice i fusnote.

Kosovo je postalo član Olimpijskog komiteta i raznih međunarodnih organizacija bez zvezdice i fusnote. Sporazum o zvezdici i fusnoti ne treba napadati, istakao je Dačić.

Dok je Dačić govorio poslanici opozicionih stranaka su mu dobacivali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari