Dačić: Ne mešati se domaćinu 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi strane diplomate trebalo da poštuju Bečku konvenciju i da ne bi smele da se mešaju u unutrašnje stvari zemlje domaćina, i da to očekuje i od onih sa Istoka i sa Zapada.

Dačić je, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, rekao da nijedan strani diplomata u poslednje četiri godine nije proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji.

On je zapitao šta bi se desilo i kako bi se to odrazilo kada bi se neki srpski diplomata mešao u unutrašnje poslove druge zemlje.

Dačić je, odgovarajući na tvrdnje da će Srbija morati da se odluči da li je za EU ili Rusiju, zapitao zašto „bismo sekli granu na kojoj sedimo“, jer od Srbije takvo izjašnjenje niko ne traži, osim lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Nazivajući Jovanovića „većim evropejcem od evropejaca“, koji „svaki dan laže svoj narod“, Dačić je naglasio da je Srbija sada u situaciji da je niko ne tera da odabere između Rusije i EU, a da će, kada bude na pragu prijema u punopravno članstvo, sama da odluči o usaglašavanju spoljne politike.

Ne daj Bože da Srbija bira između Rusije i EU. Jasno je da će Srbi uvek izabrati Rusiju, a to nije dobro, zato što ne treba da dođemo u tu situaciju, ocenio je on.

Na pitanje o zahtevima SAD o napretku o istrazi ubistva trojice njihovih državljana albanske nacionalnosti, braće Bitići, Dačić je odgovorio da je to problem već godinama, „jer se Amerika zalaže za svoje građane“.

Nisam informisan ima li pomaka ili ne, pošto to nije pitanje kojim se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Oni (SAD) već godinama imaju dve teme koje ističu – paljenje ambasade i slučaj braće Bitići, ukazao je on.

Dačić je, upitan da prokomentariše zahteve za prekid pregovora sa Prištinom, naglasio da je to nemoguće, jer Srbija treba da ima aktivnu ulogu u zaštiti svog stanovništva na Kosovu.

Nismo mi ti koji smo kočničari, niko ne može da nas optuži za to. Ali, s druge strane, nigde se ne žurimo po svaku cenu, objasnio je Dačić.

Prema mišljenju Dačića, kada su Priština i neki međunarodni predstavnici uvideli da Srbija više nije ta kojoj može da se „podvikne i zapreti“, promenili su pristup.

Dačić je rekao da očekuje da na samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, 5. i 6. novembra u Rigi, potpiše sa kineskim ministrom spoljnih poslova sporazum u ukidanju viza između dve države.

To znači da će Srbija biti jedina zemlja u Evropi gde će Kinezi moći putovati bez viza. To otvara neslućene mogućnosti daljnje saradnje, rekao je on.

Dačić je rekao da je, od njegovog dolaska na čelu Ministarstva spoljnih poslova, od aprila 2014. gopdine, ukinuta praksa da ministar odlučuje kome će dati diplomatski pasoš i ustanovljeni su kriterijumi za to.

Komentarišući slučaj pronalaženja oružja u blizini kuće roditelja premijera Aleksandra Vučića, Dačić je istakao da se radi o veoma ozbiljnoj priči, kojoj treba ozbiljno pristupiti“, jer je njegova bezbednost bila ugrožena.

Sigurno je bilo određenih propusta u radu bezbednosnih službi i da zato treba ozbiljnije pristupiti bezbednosnoj i kontraobaveštajnoj zaštiti premijera, kao i koordinaciji rada nadležnih službi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari