Dačić: Ne politizovati UNESKO 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi bilo najbolje da se Kosovo ne kandiduje za članstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, jer treba izbegavati politizaciju UNESKO.

Na Balkanu postoji sindrom malih razlika, a velikih sukoba, rekao je Dačić posle razgovora sa šefom italijanske diplomatije Anđelinom Alfanom.

Srbija neće dozvoliti da je bilo ko ponižava. Želimo trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, ali ne prihvatamo jednostrane postupke, izjavio je Dačić.

On je rekao da je Italija „prvo tržište“ na koje Srbija izvozi, a druga zemlja po vrednosti uvoza u Srbiju, posle Nemačke.

Dačić je izneo podatak da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Italije vredna 3,7 milijardi evra.

U Srbiji radi oko 600 italijanskih firmi. Italijanske investicije u Srbiji su u protekle tri godine dostigle 300 miliona evra, izjavio je Dačić.

On je naveo da će Italija u julu organizovati u Trstu samit Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Pre 70 godina smo imali parolu „Trst je naš“. Srbija se tada sukobila sa Italijom zbog Slovenije i Hrvatske. Sada želimo da gledamo svoja posla. Da je srpski narod tako radio proteklih 100 godina, bolje bi prošao, rekao je Dačić.

Alfano je izjavio da će se u Trstu razgovarati o integracijama i razvoju. Mnogo nmladih u Srbiji uči italijanski jezik. I mi u Italiji želimo da naš narod bolje upozna Srbiju, rekao je Alfano, uz ocenu da je „Srbiji mesto u Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari