Dačić: Ne zanima nas crnogorska nezavisnost već položaj Srba i SPC u Crnoj Gori 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko u Srbiji ne dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost ali da je Beograd zainteresovan za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji.

Dačić je ocenio da su tenzije u Crnoj Gori povodom najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, „drastičan primer“ korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe.

„Ne znam čime bi to moglo da povredi bilo koga u Crnoj Gori osim one koji smatraju da ti manastiri i crkve treba da pripadnu takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovde se u stvari vraćamo na zakon o slobodi veroispovesti koji je u međuvremenu promenjen ali koji je pretio da uzme imovinu SPC i dodeli je CPC“, kazao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je za Srbiju bitno da ne postoje „veštački problemi“ u odnosima sa Crnom Gorom.

„Za nas nije aktuelna tema crnogorske nezavisnosti već nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, zanima nas stav Podgorice o političkim pitanjima koja su važna za Srbiju poput Kosova i Metohije. Ne mogu da shvatim da Papua Nova Gvineja ima više razumevanja za Srbiju po pitanju Kosova od Crne Gore“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari