Dačić: Nećemo dozvoliti izmene sporazuma 1Foto: EPA/Filip Singer

 Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu, koje Priština namerava da predloži u vezi sa uspostavljenjam Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u današnjoj emisiji „Sedmica“ na Prvom programu Radio Beograda.

„Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji premijer Kosova Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada“, rekao je Dačić.

Po njegovoj oceni „Priština se igra vatrom jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji“.

Podsetio je da i pored svih problema koji postoje, Srbi učestuju u vladi Kosova i Metohije, a pravo pitanje da li oni žele stabilnost ili ne.

Formulaciju „Pravno obavezujući sporazum“ je izmislio Štefan File, kako je rekao, u trenutku kada je usvajan Briselski sporzum komesar EU za proširenje“.

„Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj „Pravno obavezujući sporazum“ i svi su bili saglasni jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način“, kaže Dačić.

Međutim, vreme prolazi i nešto treba da se uradi. Ali i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odredice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano hitno. Zašto? Zato što postoji veliko neslaganje unutar EU jer to nije formulacija Beograda, već ju je Evropska unija u svojim dokumentima donela“, istakao je Dačić.

On je rekao da će to ostati pitanje o kojem će i dalje biti razgovori.

„Tehnički razgovori koji se vode u Briselu. Dijalog o veoma važnim temama, nije i dijalog o trajnom rešenju za Kosovo i Metohiju. U Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu i da Beograd samo treba da prizna tu državu“ , rekao je Dačić.

On smatra da je sada lakše razgovarati o Kosovu sa aktuelnom američkom administracijom nego sa njihovim prethodnicima, jer ljudi koji su sada na čelu SAD nisu bili aktivni učesnici događaja u regionu. Oni žele ‘win-win’ strategiju, a to znači da svi treba da imaju korist. Amerikanci ne žele da dođe do novih problema, i veoma pažljivo su saslušali naše inicijative za trajno rešenje problema Kosova i Metohije“, izjavio je Dačić u emisiji „Sedmica“ na Prvom programu Radio Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari