Srbija neće podržati kandidata Crne Gore za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igora Lukšića, kaže za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije. S druge strane, u Vladi Crne Gore naš list juče nije dobio odgovor da li Podgorica očekuje podršku Beograda u vezi sa kandidaturom Lukšića. Crna Gora je, podsetimo, odlučila da kandiduje Lukšića, aktuelnog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije, koji je bio premijer od 2010. do 2012.

Najava da Beograd neće podržati kandidata Podgorice u trci za funkciju UN ne predstavlja iznenađenje, budući da je Crna Gora nedavno glasala da Kosovo bude primljeno u Unesko. Šef srpske diplomatije je tada izjavio da smo „naravno, razočarani, ali ne i iznenađeni“ takvom odlukom Podgorice. „Mislim da time, bez obzira što će svako naći svoje argumente za, ovo nije samo odluka o Kosovu, već odluka koja je duboko protivna srpskim nacionalnim interesima… To je nešto što sigurno u odnosima sa njima moramo da postavimo kao pitanje… Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu“, poručio je Dačić. Crna Gora je u oktobru 2008. priznala nezavisnost Kosova, što je dovelo do podizanja političkih tenzija na relaciji Beograd Podgorica.

Srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je da Srbija još nije odlučila koga će podržati u UN. „Nismo još doneli odluku, tek ćemo razgovarati o tome“, najavio je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja prilikom posete Novom Pazaru. On je istakao da se načitao „svakojakih ideja“ po novinama. „Pročitao sam čak i za neke ljude koje nikada nisam u životu ni video“, dodao je Vučić. List Blic objavio je nedavno da će Simonu Mikulesku, koja je direktorka Kancelarije UN u Srbiji i dolazi iz Rumunije, direktno kandidovati aktuelni generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun. Beograd, koji neće imati svog kandidata, pošto bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić nije dobio podršku Vlade, pružiće podršku rumunskoj diplomatkinji.

Međutim, Simona Mirele Mikulesku je ubrzo za Politiku demantovala da je kandidat za naslednika Ban Ki Muna, rekavši da joj je vest bila simpatična, kao i da su je iz Njujorka zvali u Beograd da vide o čemu se radi. Prema izvorima tog lista, Srbija još nije odlučila koga će podržati u trci za generalnog sekretara UN, a najveće izglede da dobije podršku Beograda ima Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik UN za Bosnu i Hercegovinu. Izvori Politike takođe tvrde da Jeremić nema podršku Vlade Srbije, kao i da zvanična kandidatkinja Hrvatske Vesna Pusić nema nikakvih izgleda da na funkciji zameni Ban Ki Muna.

Šef slovačke diplomatije slovi za „prijatelja Srbije“ na evropskoj političkoj sceni. Između ostalog, nedavno je izjavio da je Vlada Srbije pokazala da je ozbiljna kada je reč o evropskim integracijama i da želi da suštinski sprovodi reforme. „Nema sumnje da je Srbija donela teške odluke i da želi u EU. Više nema veoma loš imidž iz devedesetih, to više nije ta zemlja“, konstatovao je Lajčak.

M. S.

Đukanović: Zaslužena kandidatura

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je da Igor Lukšić zaslužuje kandidaturu za novog generalnog sekretara UN. Smatramo da Lukšić svojim kompetencijama zaslužuje kandidaturu. Nije neophodno podsećati da je Lukšić čovek koji je sedam godina proveo na dužnosti ministra finansija, što je važno za posedovanje menadžerskih kvaliteta za upravljanje u sistemu kakav je sistem Ujedinjenih nacija, nakon toga je bio premijer u Crnoj Gori, sada je ministar spoljnih poslova i evropskih integracija“, istakao je Đukanović. Lukšić je kazao da je velika privilegija i čast to što ga je Vlada Crne Gore kandidovala za „ovako uglednu poziciju“ i zahvalio se premijeru Đukanoviću i Vladi na podršci.

Odluka narednih meseci

Dačić je juče novinarima rekao da zvanični proces kandidovanja tek sada počinje i da će potrajati najmanje do sredine naredne godine, što, kako je naglasio, znači da će u drugoj polovini 2016. biti izabran generalni sekretar UN. „Svakako da imena ima, ali kada govorimo o tome, treba voditi računa da Srbija ne odlučuje o tome nego stalne članice Saveta bezbednosti i uopšte SB, tako da nikakve odluke do sada nisu završene. Razgovaralo se više puta, ali sigurno je da ćemo imati jasne stavove narednih meseci“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari