Foto: EPA / VALERY SHARIFULIN / TASS HOST PH

On je u intervjuu za Sputnjik istakao odbranu Kosova i Metohije, odnose sa Ruskom Federacijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i vojnu neutralnost kao ključne ciljeve diplomatskih aktivnosti.

Dačić kaže da će Srbija da nastavi da razvija najbolje odnose sa SAD i da insistira na poštenom odnosu međusobnog razumevanja.

„Zato, ne želimo više da slušamo ucene službenika kao što je Brajan Hojt Ji. Ne želimo da odgovaramo na zahteve „jastrebova“ iz bivše administracije koji su godinama otvoreno zastupali izrazito antisrpsku politiku. Ali, hoćemo da čujemo Donalda Trampa i Reksa Tilersona, kao što nam je veoma stalo da i oni čuju nas. SAD je moćna svetska sila i neophodno je da Srbija ekonomski i politički razvija odnose sa zvaničnim Vašingtonom. Naš cilj je da se u 2018. godini čuje stav zvaničnog Beograda i u Beloj kući“, smatra on.

Vojna neutralnost ostaje politika Srbije, a glavni interes je da država vojno ojača.

Šef srpske diplomatije kaže da to što srpski vojnici vežbaju i sa NATO i sa ruskim vojnicima, nije nikakav signal da namerava da se pridruži bilo kom savezu. To je, po njegovim rečima, najbolji dokaz da je Srbija odlučna da ostane vojno neutralna i da se ta pozicija Srbije neće menjati.
„Srbija je opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, tražićemo da se procesu pridruži i Ruska Federacija. Za to smo dobili i podršku predsednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Pre svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija. Takođe, uz pomoć prijatelja, odbićemo napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu“, objašnjava šef srpske diplomatije.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Dačić kaže da tu nema nikakvih kalkulacija i da su Rusi naši prijatelji i braća Srbije.