Dačić: Nema nastavka dijaloga dok Priština ne ukine takse 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija insistira na dijalogu sa Prištinom, ali da nastavka neće biti dok ne ukinu takse.

On je na konferenciji na kojoj se obratio studentima Pariskog instituta političkih nauka, kazao i da kompromis nije da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da još uvek nije došlo do konkretnih razgovora o tome šta bi bio kompromis.

„Mi smo spremni na kompromis, a Priština misli da nema potrebe. Oni misle da mogu da dobiju sve i teže ka stvaranju velike Albanije. Ko može da garantuje da će biti dve nezavisne države, normalno je da teže ka ujedinjenju“, kazao je Dačič.

On je naveo da Srbija želi političko rešenje koje će uvažiti interese obe strane, a ne rešenje do kojeg je došlo pod pritiskom.

„Ovako jednostranu nezavisnost nikada nećemo prihvatiti. Ako Priština misli da je gotovo, zašto i dalje želi dijalog, zašto nije u Ujedinjenim nacijama“, kazao je Dačić.

Dačić je naveo da Kosovo nije „zaokružilo“ nezavisnost, jer nisu ni u OEBS-u, ni u Ujedinjenim nacijama, kao i da je potrebno da još nekoliko zemalja povuče priznanje nezavisnosti, da bi se došlo do polovine zemalja koje ne prihvataju Kosovo.

Na pitanje medija šta očekuje od odlaska bivših komandanata OVK u Hag, Dačić je naveo da pre svega očekuje da se podignu optužnice, kao i da veruje da će do toga doći u narednih par meseci.

Govoreći o evropskim integracijama, on je rekao da se napredak Srbije gleda kroz napredak dijaloga sa Prištinom, ali da je zbog poteza Prištine došlo do njegovog prekida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari