Dačić: Nema više naših građana zarobljenih na aerodromima i granicama 1Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se aktivnost tog ministarstva svodi na vraćanje srpskih državljana koji su se zatekli u inostranstvu i na dopremanje medicinske pomoći u Srbiju.

„Nemamo gotovo nijednog našeg građanina koji je ‘zaroboljen’ na nekom aerodromu u inostranstvu ili blokiran na grančinom prelazu“, rekao je Dačić u video uključenju za TV Prva.

Prema njegovim rečima, u Srbiju je vraćeno oko 4.000 ljudi, od toga pola avionom, računajući i letove iz Istanbula i Bukurešta, planirane za danas.

Navodeći da nema više srpskih državljana na erodromima, on je naveo da i drugi traže da se vrate kao i da je za sutra planiran let iz Beča i ponovo, iz Pariza, u organizaciji Srbije.

On je rekao da će se srpski državljani vraćati ovih dana i letovima za Beograd, koje organizuju zemlje odakle su poleteli ti avioni.

On je apelovao na srpske državljane da se što manje vraćaju, podsetivši da ih ovde čeka samoizolacija od bar 28 dana.

Kako je naveo, bilo je slučajeva da se građani prijave diplomatsko konzularnim predstavništvima a onda se ne pojave na aerodromu, neki uz objašnjenje da su se već testirali i neće u karantin, pa se avion vrati nepopunjen.

Prema njegovim rečima, ima i slučajeva da su se građani zatekli na nekim mestima kao turisti tako da im on postavlja „zdravorazumsko pitanje“ da li su na put krenuli u vreme epidemije.

„Mi nismo turistička agencija“, rekao je Dačić, govoreći o teškoćama prilikom prebacivanja građana iz inostranstva,

On je rekao da se letovi nazvani „humani“, ne naplaćuju građanima Srbije, što nije slučaj da tako rade sve zemlje.

Takođe, je posebno naglasio da avioni moraju da se koriste za dopremanje pomoći, tako da najveći koji ima Srbija leti u tu svrhu za Kinu.

Govoreći o diplomatama Srbije u Švajcarsoj, koji su zaraženi korona virusom, on je rekao da su dobrog zdravstvenog stanja.

„Ceo naš diplomatsko konzularni kadar je angažovan na pomaganju našim građanima i dopremanju pomoći. Spoljna politika u svetu se svela na borbu protiv korona virusa“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari