Dačić: Nema zvanične reakcije na Zaeva 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Srbija neće zvanično reagovati na intervju Zaeva jer on još nema državnu funkciju, ali se izjave kakve je on dao ne mogu okarakteristati kao reči prijatelja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle svečanosti povodom dolaska delova mozaika iz Rusije za Hram svetog Save.

U svakom slučaju je to skandalozan, brutalan i ničim izazvan nastup, i to u beogradskim medijima, jer se Srbija nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije, rekao je Dačić i dodao da će Srbija pratiti dalje izjave i postupke Zaeva.

Dačić je istakao da je Srbija zainteresovana za stabilne odnose u regionu.

Mi nećemo birati makedonsku vlast, a isto tako oni neće birati našu, kazao je Dačić.

Upitan o izjavama albanskih zvaničnika u Tirani i Prištini o spajanju Kosova i Albanije i tužbama protiv Srbije, Dačić je rekao da se Srbija ne igra ni sa kim.

Oni se igraju vatrom i govore da je Niš deo Velike Albanije, rekao je Dačić i dodao da ni Zaev nije naivan i zna da nema Velika Albanije bez Skoplja.

Mislim da Albanija ne zaslužuje da o njoj govorimo kao da je se plašimo, već samo kažemo da su preterali. I ako je retorika potrebna zbog unutrašnjih stvari, prešli ste sve granice jer je to narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, poručio je Dačić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti borbu za istinu i pravdu jer srpske žrtve zaslužuju istu pravdu kao i sve druge.

Haradinaj je poslednji čovek na svetu koji treba da se oglašava posle svega što se desilo. To što je on oslobođen u Francuskoj ne znači da nije počinio zločine, rekao je Dačić.

Mi tražimo da se sudi i ne kažemo unapred da je neko kriv, ali neki ne žele da se sudi i to odmah stavljaju u kontekst borbe protiv albanskih prava, zajključio je Dačić.

Još nema razgovora o premijeru

Niko još nije razgovarao o tome ko će biti sledeći premijer i sve opcije su legitimne, naveo je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. O tome treba razgovarati sa čovekom koji je izabran za predsednika i koji će poveriti mandat novom premijeru, rekao je on i dodao da nije reč o o tome ko bi šta voleo, nego šta je najbolje za Srbiju.

Upitan da li će on biti sledeći premijer, Dačić je rekao da je zadovoljan mestom na kome je sada i dodao da ga više zanima uloga Socijalističke partije Srbije u nekoj budućoj vladi, odnosno njen značajniji politički uticaj. I da jesam ne bih vam rekao, jer onaj ko kaže u medijima da će biti premijer sigurno to neće biti, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari